Categorieën
Huisdieren

Rendier (ren) – Rangifer Tarandus

Rendier (ren) – Rangifer Tarandus

Het rendier leeft in het barre klimaat in Noord-Europa, Amerika en Azië. In de zomer knaagt hij aan het gras en de kwetsbare struiken van de Palearctische streken. In de winter graaft het korstmossen onder de sneeuw op, welke zijn 50% zijn eten. Hij is een herkauwer, heeft een maag met 4 kamers, wat de spijsvertering vergemakkelijkt. De grof gekauwde planten gaan eerst naar de pens, dan naar het kapsel. De volgende, tijdens het rusten, ren begint langzaam op te kauwen: gedeeltelijk verteerd voedsel keert in porties terug naar de mond en wordt verpulverd door brede kiezen. Vervolgens passeert het voedsel het slokdarmkanaal naar de derde kamer van de maag - boeken, waar het wordt gemengd met spijsverteringssappen. Tenslotte, in de lebmaag, volledige vertering vindt plaats. De maagmicroflora bestaat uit een groot aantal protozoa en bacteriën, die betrokken zijn bij de afbraak van vezels. Een gram maaginhoud bevat 1 miljoen protozoa i 35 miljard bacteriën. Deze microflora, gemengd met voedsel, komt de darmen binnen en is goed voor een derde van het eiwit dat door het lichaam wordt opgenomen. Naast plantenvoeding eet Reny een kleine hoeveelheid vleesvoer (lemmingen, korhoen).

Hoogte ter hoogte van de schoft van de volwassene rendier is 110 cm, en lichaamsgewicht ca. 100 kg. Het halfronde gewei weegt vanaf 3 Doen 11 kg (1). Losse rena, in tegenstelling tot andere herten, heeft ook een gewei (2). Stieren werpen een gewei van oktober tot januari, vrouwtjes - van februari tot april. De gevorkte hoeven van Ren, lang, breed en zeer flexibel, maken het voor deze zware dieren gemakkelijker om op zachte grond te navigeren. De hoef wordt breder als u trapt, het oppervlak neemt toe. Dankzij dat rendier het kan op natte grond lopen, en zelfs smeltende sneeuw. Bladeren rond, vrij diepe sporen (3, 4). De paartijd is in september en oktober. Gedurende deze tijd vechten de mannetjes met elkaar. Po 8 het vrouwtje baart tijdens de zwangerschapsmaanden één kalf, die hij ca. 6 maanden.

Het komt niet voor in Polen.