Categorieën
Huisdieren

Wisent

Wisent

De bizon is het grootste landzoogdier van Europa. Hij leeft voornamelijk in uitgestrekte loofbossen en gemengde bossen met het karakter van oerbossen. Er is een duidelijk seksueel dimorfisme in de externe structuur. Stieren zijn zwaar gebouwd met een meer uitgesproken bult en hebben een groter lichaamsgewicht in verhouding tot de vrouwtjes. Het gewicht van de mannetjes is ca 640 – 920 kg, terwijl de vrouwtjes 320 – 640 kg. Zowel het vrouwtje als het mannetje hebben horens erbij, dat ze bij mannen minder gebogen zijn en verder uit elkaar liggen. De staart eindigt met lang haar. Het haar is meestal fawn-bruin van kleur, al zijn er soms uitzonderingen. De sociale structuur van de bizon varieert in de tijd. De kudde heeft ca 20 individuen. In de periode van de lente tot de herfst leven bizons in twee aparte groepen gevormd door de zogenaamde. gemengde groepen onder leiding van een ervaren vrouw - koeien, kalveren, "jeugd 2-3 zomer ", periodiek volwassen stieren en groepen volwassen stieren die alleen leven, in paren of kleine groepen. Volwassen stieren voegen zich alleen tijdens het paarseizoen bij de kudde. Wisents hebben een slecht gezichtsvermogen, wat wordt gecompenseerd door een uitstekend reukvermogen, die een belangrijke rol speelt bij warmte, wanneer mannelijke Europese bizons kuddes volgen of wanneer individuen zich van de kudde scheiden. Jonge bizons - kalveren worden in de lente geboren. Na ongeveer 9 maanden van de zwangerschap baart de vrouwelijke bizon een of, minder vaak, twee jongen. Dit vertegenwoordigt vooral een klein percentage van de geboorten, dat de koe elke twee jaar baart. Wanneer het tijd is om te bevallen, scheidt het vrouwtje zich van de kudde en gaat naar de afgezonderde dieren, veilige plaats. na verloop van tijd 20-25 minuten kan het kalf binnen een uur na de bevalling zelfstandig staan ​​en de moedermelk zogen. Na een paar dagen voegt de koe zich bij de kudde met het kalf.

Bizons zijn herbivoren en herkauwers. Dankzij dat, dat ze zich niet op één plek voeden, heeft de vegetatie de kans om te regenereren. De basis van hun voedsel zijn grassen en zegges - bosriet, bos en harige zegge; kruidachtige planten - harige boterbloem, plantaardige distel, gewone brandnetel, gemalen vlierbes; schors van bomen - eik, grijpen, buk, as, spar, eikels en boeket zijn een delicatesse. In de winter gebruiken ze gretig hooi en omgevallen espenbomen achtergelaten door de weiden. Wetenschappers geven verschillende leeftijdscategorieën aan als het gaat om de levensverwachting. Het wordt geaccepteerd, dat de bizons gemiddeld oud worden 25, en de stieren over 20 jaren. De bizon is een beschermde diersoort volgens zowel EU- als nationaal recht. Volgens de IUCN-classificatie (Internationale Unie voor het behoud van de natuur) behoort tot de categorie VU, dat wil zeggen een soort met een hoog risico. Het staat ook vermeld in Bijlage III van de Conventie van Bern. Het wordt vermeld als een prioritaire soort in de Habitatrichtlijn (92/43/EWG). Volgens de Poolse wet wordt het strikt beschermd door de wet van 16 april 2004 over natuurbescherming (Dz. U. 2013, Nee 103 item. 627) en zijn uitvoeringsbesluit - de verordening van de minister van Milieu van 12 oktober 2011 r. over de bescherming van diersoorten (Dz. U. 2011 Nee 237, item. 1419).