Kategorier
Fuglene

Duer blåmerke

Duer blåmerke – Columba oenas

Blåmerke, en due som er mindre enn en kamdue, den forekommer sporadisk i gjengroing eller blandede skoger i Europa. I august eller september flyr den til overvintringsområdet sørvest i Europa, å komme tilbake til sine habitater i mars. I motsetning til andre duer, bygger den ikke et rede i tretoppene, men hun reiser ungene sine i en hul koffert. Svært ofte opptar den den forlatte svarte hakkespetten (Dryocopus martius) en hul, hvis dybde og bredde på inngangsåpningen passer veldig bra. Hulen er foret med tørre planter eller den legger egg direkte til bunnen. I løpet av året legger kvinnen tre eller fire ganger to hvite, blanke egg. Den unge klekkes etter 17 dager.

Steindue (Columba livia), veldig like arter, bor i Sør-Europa og Nord-Afrika, og i store deler av Asia. Alle raser av husduer stammer fra bergduen. I dag er det kjent nesten hundre og femti avlsunderarter. Husduer, etter å ha rømt ut i naturen, tilpasser seg livet i naturen og tar gradvis fargen på steinduen. Det er ofte umulig å skille noen urbane individer fra deres ville "forfedre". Fjellduen hekker spesielt i hulene til kyststeiner. Hunnen bæres to eller tre ganger i året. Fjelldue og blåmerker er beskyttet hele året.

Hos duer har hann og hunn samme farge, at de ikke kan skilles. Diagnosen kan lettes av ulik oppførsel under flyging og på bakken til hannen, som prøver å få en kvinne i paringssesongen.

Blåmerke den er på størrelse med en husdue. Den har to svarte striper på de grå vingene (1) og grønt, metalliske glitrende flekker på hver side av halsen, som gjør det forskjellig fra den veldig like steinduven. De svarte stripene er synlige selv under flyging (2), i tillegg til en grå flekk på rumpa og en svart halefrans.

Steindue litt større enn et blåmerke. Den har mer tydelige sorte striper på vingene (3). En hvit rump er synlig under flukt (4). Beskyttede arter.