Kategorier
Fuglene

Czarnowron – Corvus corone corone

Czarnowron – Corvus corone corone

Kråken er en stillesittende fugl, delvis migranter. Det er to raser kjent i Europa som avviker i pelsfarge: i Vest-Europa er det en svart løve (1), og i Sentral- og Øst-Europa den grå kråken (Hooded Crow) (2). Elbe- og Vltava-elvene danner en naturlig grense i Sentral-Europa, som skiller sonene for forekomst av disse to underartene. Det skjer, at den svarte kråka og den grå kråka samboer i noen regioner, ja, at du kan møte deres mange hybrider, hvis fjærdrakt spiller med forskjellige nyanser fra grå til dypeste svart, de grå individene er mørkere enn den grå kråken (3).

Begge underarter lever identisk. Skogtjenesten kvier seg for å tolerere kråker i skogen. De spiser både plante- og kjøttmat, men de foretrekker ømt kjøtt. De flyr lavt og venter på lett byttedyr i perioden med fasanhekk, patroner eller harer klekker. Hvis de treffer et rede fylt med egg, deres skjebne er dømt! De spiser også insekter og snegler, de jakter på mus, men de kan også nøye seg med åtsel og plantemat. Imidlertid skaden, hva de gjør i reirene, er betydelige: årlig 25% tap ved å legge patroner er kråkenes arbeid. Selv reirene til store fugler, som ender, czaple, og også noen rovdyr, blir ikke spart. Av denne grunn blir kråker skutt, sroki, kaver og gaddene hele året uten begrensninger.

Kråker de er veldig rasende, spesielt i hekkeperioden. De bygger reiret sitt veldig tidlig på våren, starter i mars. Til tross for størrelsen (40 cm i diameter) reiret er veldig godt gjemt i en kratt av grener. Reirets bunn består av store to centimeter tykke grener (4en) dekket med et lag tynnere kvister (4b) og et tykt lag med gress, røtter og jord (4c). Denne konstruksjonen er foret med tørt gress og hår (4d). Reiret er vanligvis 10-20 m høyt, på et tre som vokser på en skoglapp, hvorfra du kan observere området godt. Mellom april og mai legger kvinnen 5 gjøre 6 blågrønne egg med mørkegrå flekker (5), som hun slår seg selv av 17 dager. Unge kråker forlater redet etter 30 dager etter klekking. Foreldrene deres tar seg av dem den første måneden av livet.

Det forekommer ikke i Polen.