Kategorier
Kjæledyr

Reinsdyr (ren) – Rangifer tarandus

Reinsdyr (ren) – Rangifer tarandus

Reinen lever i det harde klimaet i Nord-Europa, Amerika og Asia. Om sommeren gnager den på gresset og skjøre busker i de palearktiske områdene. Om vinteren graver den opp lav fra under snøen, som er 50% maten hans. Han er en drøvtyggere, har en 4-kammer mage, som letter fordøyelsen. De grovt tyggede plantene reiser først til vommen, deretter til coif. Neste, mens du hviler, ren begynner å tygge sakte opp: delvis fordøyd mat går tilbake til munnen i porsjoner og pulveriseres av jeksler med stort område. Deretter passerer maten gjennom spiserørskanalen til det tredje kammeret i magen - bøker, hvor det blandes med fordøyelsessaft. Endelig, i abomasum, full fordøyelse finner sted. Gastrisk mikroflora består av et stort antall protozoer og bakterier, som er involvert i nedbryting av fiber. Ett gram mageinnhold inneholder 1 millioner protozoer i 35 milliarder bakterier. Denne mikrofloraen, blandet med mat, kommer inn i tarmene og utgjør en tredjedel av proteinet som absorberes av kroppen. I tillegg til plantemat spiser Reny en liten mengde kjøttmat (lemminger, ryper).

Høyde på voksenens manke reinsdyr er 110 cm, og kroppsvekt ca. 100 kg. Halvsirkulære gevir veier fra 3 gjøre 11 kg (1). Løs rena, i motsetning til andre hjort, har også gevir (2). Bulls kaster gevir fra oktober til januar, kvinner - fra februar til april. De kløvde hovene til Ren, lang, bred og veldig fleksibel, gjøre det lettere for disse tunge dyrene å navigere på mykt underlag. Hoven utvides når du tråkker, overflatearealet øker. Takket være det reinsdyr den kan løpe på våt underlag, og til og med smeltende snø. Bladene er runde, ganske dype merker (3, 4). Paringssesongen er i september og oktober. I løpet av denne tiden kjemper mennene mot hverandre. Po 8 hunnen føder en kalv i løpet av svangerskapet, som han mater med melk ca. 6 måneder.

Det forekommer ikke i Polen.