Kategorier
Fuglene

Spurvehauke

Spurvehauke

Jaktteknikken for byttedag på dagtid avhenger av oppførselen til de jaktede dyrene og typen miljø, der offeret bor. Hvitørn og fiskeørn fiske, og ørnen setter byttet sitt høyt i luften, så dykker han for å fange den. Falken fanger fuglen under flukt og kommer sjelden til bakken. Bie-spiserens diett ble beskrevet i forrige artikkel.

Spurvehauke, så, som en falk, griper offeret på flukt. Den planter seg i kronene av trær eller den smyger seg opp i grenene, å falle på det hjelpeløse byttet. Korte vinger og en lang hale, som spurvhaken kan utvikle, de lar ham lage presise manøvrer og lynraske stigninger. Med fingrene som ender med lange klør, fanger den fugler i flukt, sjeldnere på bakken. Hvis angrepet hans mislykkes, han gir vanligvis opp å jage byttedyr, fordi det ikke er i stand til å utvikle høy hastighet over lange avstander og bare spiser på småfugler som varierer i størrelse fra en spurv til en due eller en jay, som er 98% maten hans.

Spurvehauke er en art som forekommer ganske rikelig, hekker i skogene i Europa og mye av Sibir. Etter vinterproblemer kommer spurvehaukene tilbake til avlsstedene i mars. Den dukker opp i reiret i mai eller juni 4 eller 6 jaj. Po 33 den unge klekkes på inkubasjonens dager. Som nestere, de forlater redet etter 4-5 uker.

Seksuell dimorfisme manifesterer seg i ball i fjærdrakt og størrelser. Mann (1) den er mindre enn hunnen. Kroppsvekten hans er ca. 140 g, og vingespennet 60 cm. Den ligner en gjøk i fjærdraktfargen og størrelsen. Ryggen er mørk grå, rødlig mage med bølgete grå linjer og røde harembukser. Under flukt kan den gjenkjennes av sine korte avrundede vinger og en lang hale med fire mørkegrå striper (3). Hunnen i flukt ser lik ut (4), men det er tyngre: massen er omtrent 100 g større enn hannen. Dens vingespenn er ca. 75 cm, magen er hvitaktig (2). Spurvhaukeegg er venebrune, grå og lilla (5). Beskyttede arter.