Kategorier
Kjæledyr

Steinbukken – Capra ibex

Steinbukken – Capra ibex

Steinbukken tilhører det tykke fjellspillet. De hopper over steinete topper og vegger enda mer behendig enn pusseskinn. De er tette, godt muskuløs, satt lavt på bena. Gaffelhoven deres er bred, med skarpe kanter. Steinbukken lever i større høyder enn pusseskinn. De finnes på fjelltopper, blottet for vegetasjon, over skogssonen. De lever i europeiske massiver, Asiatisk og afrikansk, hvor syv geografiske løp telles. En voksen hann er 130-160 cm lang og 100 cm høyt på manken, og kroppsvekten overstiger 100 kg. Kvinner veier fra 50 gjøre 60 kg. Disse størrelsene og vekten av kroppen påvirker størrelsen på fotavtrykket, lengden er 7-10 cm. Steinbukken tar skritt fra 60 gjøre 120 cm (2). Det er ikke veldig tett, den brune sommerkjolen blir til en tykk og lang kjole for vinteren, med lys hår. Hannens ganske korte hode er dekorert med et par flotte, sterke horn som vokser tett sammen og divergerer i en V-form, brettet tilbake (1), vanlige hakk foran. Gamle hannes horn er opp til 1 m og veier 10-15 kg. Bare hunnhorn er mykere 30 cm i lengde, og hakkene på dem er lenger fra hverandre.

Steinbukken de spiser på samme måte som pusseskinn, om sommeren gnager de på aromatiske fjellplanter, om vinteren går de ned til skogkanten. Som flokkdyr, geiter, unge geiter og unger lever i grupper atskilt fra hanngruppene. Gamle geiter er stort sett ensomme. Under østrus, som skjer i desember og januar, flokkene blander seg, hannene kjemper, ofte veldig sta (3), men følger visse regler. Svangerskapet varer 21-23 uker, geiten føder ett barn i juni. De små løper rett etter at de er født og klatrer i steinene så behendig som voksne.

Det forekommer ikke i Polen.