Kategorier
Fuglene

Svart markør

Svart markør

Alle endene som er beskrevet hittil, hadde en mer eller mindre fargerik pels, spesielt hanner med parringsfjærdrakt. Mens det svarte merket er helt svart. Hun er en dykkende and, tilhører samme familie som Aythya ferina. Den hekker i Nord-Europa og Asia. Bygger reir på øyer eller ved innsjøens bredder, i taigaen eller i tundraen. I juni legger kvinnen 6 eller 9 beige-rosa egg. Den unge klekkes etter 28-30 dager med inkubasjon, og hunnen fører dem direkte til vannet. Andunger dykker umiddelbart på jakt etter bløtdyr, vanninsekter i forskjellige utviklingsstadier og små krepsdyr. Til dels, akkurat som voksne, de spiser på planter. Det svarte merket vintrer på kysten av Europa, fra Skandinavia til den iberiske halvøya.

Brune markører (Melanitta tusca), en nær slektning av de svarte markørene, reir i de samme områdene. I motsetning til det svarte merket vises det brune merket også på østkysten av Skandinavia, fra der det går lenger sør. Vinterområdet ligger ved bredden av Nordsjøen og Østersjøen, i Storbritannia og strekker seg sørover til Gasconbukta. De samme stedene som de svarte markørene er valgt for hekking. Begge artene våger seg sjelden inn i landet, der de er beskyttet. De blir jaktet i Nord-Europa.

Svart markør det er lett å kjenne igjen. Det kan bare forveksles med coot. Coot har imidlertid en annen nebbform. Det hvite nebbet forlenges av en hvit frontplate, mens den øvre halvdelen av den svarte markørens nebb er oransje med en fortykning i bunnen (1). Hunnen er mørkebrun med en lysere mage og hvite kinn (2).

Brune markører. Hannen er mørk svart, den har et hvitt speil og en flekk i samme farge nær øyet (3). Hunnen er brun, med et hvitt speil og et off-white, knapt merkbar, flekk på kinnene (4). I flukt, fordi begge mennene er svarte, De brune markørene kan kjennetegnes ved det hvite speilet på den bakre delen av vingene. Ungene er dekket av nesten svart dun. Spillfugl.