Kategorie
Ptaki

Ogorzałka

Ogorzałka

Duża ilość kaczek, na które w Europie Zachodniej i Środkowej poluje się jesienią i zimą, przylatuje tu na okres zimowy z dalekiej północy. Do grupy tej należy także ogorzałka, kaczka nurkująca, której zimowiska znajdują się na brzegach Morza Bałtyckiego i Morza Północnego. W tych regionach poluje się na ogorzałki dla ich smacznego mięsa. W statystykach łowieckich nie wykazuje się niestety procentowego udziału poszczególnych gatunków pozyskanych kaczek. Są one zwierzyną szczególnie cenioną przez myśliwych. Uważa się, że w latach 1973—1974 w całej Europie strzelono około 8,5 miliona kaczek, z czego 4,5 miliona krzyżówek i 4 miliony innych gatunków kaczek, a zatem znacznie więcej niż innej zwierzyny pierzastej. Jest to spowodowane nie tylko wielką liczbą różnych gatunków kaczek, ale także intensywną ich nieśnością i możliwością powtórnego znoszenia jaj.

Ogorzałka znosi w czerwcu i w lipcu 6 do 9, a niekiedy do 13 jaj. Po 25 dniach wysiadywania wykluwają się pokryte czarnym puchem młode. Jeśli z jakiegoś powodu ogorzałka utraci jaja w okresie nieśności lub zaraz potem, jest zdolna do powtórnego niesienia się, ale znosi mniej jaj niż za pierwszym razem.

Z daleka samiec ogorzałki w szacie godowej wygląda jak ptak o białym tułowiu, czarnej głowie i czarnym ogonie. Podobny jest więc wyraźnie do samca czernicy, z tą jednak różnicą, że nie ma czubka (1). Samica także przypomina czernicę. Jest brązowoczarna z jaśniejszymi bokami, ale ma dużą białą plamę otaczającą podstawę dzioba, której u czernicy brak lub jest ledwie zaznaczona (2). Samce wydają niski świst, samice zaś gardłowy dźwięk „kur-kur”. W lecie ogorzałkę można rozpoznać po białym pasie na tylnej części szarokasztanowych skrzydeł. W przeciwieństwie do kaczek powierzchniowych, które wzlatują bez rozbiegu (3 – krzyżówka), ogorzałki muszą biec po wodzie zanim „wystartują” (4). Gatunek łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *