Kategorie
Ptaki

Orzeł cesarski

Orzeł cesarski

Ptaki drapieżne konsumują codziennie duże ilości pożywienia, ponieważ w locie wydatkują dużo energii. Małe gatunki jedzą proporcjonalnie więcej niż duże: pustułka, ważąca 180—210 g, potrzebuje dziennie 50 g pożywienia (2—3 polne myszy), co stanowi 25% jej masy ciała. Orzeł cesarski, mniejszy od orła przedniego, waży 3,5—4 kg i konsumuje codziennie 500 g mięsa, czyli tyle ile waży grzywacz. Ta dzienna porcja mięsa nie przekracza więc 11—14% jego masy ciała. Ptaki drapieżne rozdzierają swą zdobycz na mniejsze kawałki, które połykają z piórami, włosami i kośćmi. Większe kęsy są częściowo trawione już w przełyku, zanim przejdą do żołądka gruczołowego, gdzie są mieszane z sokami trawiennymi. Następnie są mechanicznie mielone w żołądku mięśniowym. Niektóre ptaki drapieżne, jak sępy, trawią nawet kości, ale większość z nich zwraca niestrawione resztki (wypluwki), których analiza pozwala na określenie składu pokarmu. Orzeł cesarski żywi się głównie złowionymi średniej wielkości ssakami, ptakami, ale także żabami, owadami i padliną.

Orzeł cesarski zamieszkuje południową Hiszpanię, południowo-wschodnią Europę, Bałkany i Azję Mniejszą. Na wschodzie dociera aż do Mongolii i południowo-zachodnich Indii. W Europie jest ściśle chroniony, jak wszystkie inne gatunki orłów.

Orzeł cesarski buduje gniazdo wysoko na drzewie. Jest to duża konstrukcja z gałęzi. Jej średnica wynosi 80—130 cm.

W kwietniu samica znosi 2—3 szarawe jaja z kasztanowymi plamkami. Młode wykluwają się po 43 dniach. Rodzice karmią je przez 8—11 tygodni, po upływie których są zdolne do opuszczenia gniazda i zajęcia terenu w okolicy na wzór rodziców.

Orzeł cesarski ma brązowoczarne upierzenie, przy czym szyja, kark i barki są słomkowożółte. Z wiekiem te jasne partie jego szaty stają się białe (1). W locie widać jego ciemny brzuch z pięcioma lub siedmioma bladoszarymi paskami (3).

Ogon zakończony jest ciemnym paskiem. Młode (2) są najpierw żółtokremowe, potem w brązowe i żółte cętki. Orzeł cesarski lata tak samo jak orzeł przedni (4).

Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *