Kategorie
Ptaki

Płaskonos

Płaskonos

U kaczek płaski dziób jest doskonale przystosowany do skubania trawy, zbierania ziarna i poszukiwania pożywienia w wodzie. Jest to w istocie narząd dotykowy: kaczka rozchyla dziób wytwarzając wewnątrz podciśnienie za pomocą szybkich ruchów języka, co pozwala jej wessać mieszaninę wody, błota i cząstek pożywienia. Czuły język oddziela plankton od szlamu, który wypływa z wodą. Lekko podwinięte brzegi dzioba są zaopatrzone w szereg wysokich rogowych blaszek umożliwiających oddzielanie drobnego pokarmu. Jest to doskonałe urządzenie filtrujące umożliwiające kaczce wyszukiwanie pożywienia o każdej porze dnia, niezależnie od stopnia widzialności. Dziób płaskonosa jest niewątpliwie najlepiej przystosowany do tego typu pobierania pożywienia. Jego czarny dziób jest na końcu spłaszczony w kształcie łopatki dwa razy szerzej niż nasada. Ten charakterystyczny kształt dzioba pozwala na bezbłędną identyfikację gatunku.

Płaskonos gniazduje w większej części Europy, Azji i Afryki Północnej. W marcu płaskonosy opuszczają zimowiska na południu i zachodzie Europy oraz w Afryce i w Azji. Od początku kwietnia aż do czerwca, w gnieździe, dobrze ukrytym w pobliżu wody, samica składa 10 żółtozielonkawych lub szarawych jaj, które przykrywa izolującą warstwą szarego puchu. Po 23 – 27 dniach wykluwają się pisklęta. Są niezależne, jak pisklęta innych gatunków kaczek.

Płaskonos jest nieco mniejszy od krzyżówki. Samiec waży 700 g, a samica tylko około 600 g. Płaskonosa można poznać nawet z daleka po łopatkowatym dziobie (5) lub po żywych barwach godowej szaty samca: zieleni, bieli, czerwieni i błękitu (1). W locie dobrze widoczne są niebieskoszare płaszczyzny na zewnętrznych częściach skrzydeł oraz obrzeżone na biało zielone zwierciadło (3). samica nie odróżnia się niczym od samic innych gatunków, z wyjątkiem łopatkowatego dzioba (2). Pisklęta po wykluciu nie są pokryte brunatnożółtym lub oliwkowatym puchem (4). Płaskonos odżywia się głównie pokarmem zwierzęcym. Podobnie jak inne kaczki, żeruje po zapadnięciu nocy. Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *