Kategorie
Ptaki

Płomykówka – Tyto alba

Płomykówka – Tyto alba

Płomykówki i sowy są często nazywane nocnymi ptakami drapieżnymi, chociaż to określenie niecałkowicie odpowiada rzeczywistości. Są to istotnie ptaki drapieżne polujące na inne ptaki i na małe ssaki, ale nie należą do rzędu drapieżnych. Oprócz tego ich aktywność nie jest jedynie nocna. Niektóre płomykówki polują w dzień, inne o zmroku, a tylko niektóre gatunki są aktywne nocą.

Płomykówki mają dużą głowę i ostry, zakrzywiony dziób. Ich duże oczy, w przeciwieństwie do oczu innych ptaków, nie są umieszczone po bokach głowy, ale jedno obok drugiego tak, że pole widzenia płomykówki jest dość ograniczone. Wadę tę rekompensuje duża ruchliwość głowy. Specjalnie przystosowane do tego dwa ostatnie kręgi szyjne pozwalają jej na obrót głowy o 270°. Płomykówka może być odwrócona tyłem do obserwatora i jednocześnie na niego patrzeć.

Dawniej płomykówki bytowały na terenach skalistych budując gniazda w szczelinach między kamieniami. Człowiek swymi budowlami dostarczył im podobnego środowiska tak, że płomykówki zaczęły powoli żyć w jego sąsiedztwie, w prawie całej Europie, osiedlając się na strychach, w stodołach, dzwonnicach kościołów i zamkowych wieżach. Poza tym środowisko to ułatwia im bytowanie, gdyż znajdują tam obfitość myszy leśnych i polnych oraz wróbli. Płomykówka zjada średnio 3—4 myszy dziennie; te małe szkodliwe gryzonie stanowią 70% jej pokarmu. Inne gatunki płomykówek żywią się podobnie. Podlegają całorocznej ochronie ze względu na ich wielką użyteczność.

Poczynając od początku kwietnia samica znosi 3 do 6 białych, prawie kulistych jaj. Wysiaduje sama przez 32 dni. Młode okryte są gęstym białym puchem (4). Jeżeli występuje obfitość pożywienia, samica niesie się 2—3 razy w roku, przy czym składa więcej jaj.

Upierzenie płomykówki przypomina popękaną korę starych drzew. Jej ciemny grzbiet i jasny brzuch są ozdobione małymi plamkami. Istnieją osobniki ciemne (1) i jasne (2). Płomykówkę można poznać po jasnych piórach twarzowych, ułożonych na kształt stylizowanego serca. Jej lot jest cichy i prostolinijny, uderzenia skrzydeł silne i powolne (3). Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *