Kategorie
Zwierzęta

Renifer (ren) – Rangifer tarandus

Renifer (ren) – Rangifer tarandus

Renifer zamieszkuje krainy o surowym klimacie na północy Europy, Ameryki i Azji. Latem zgryza trawę i wątłe krzewy regionów palearktycznych. Zimą wygrzebuje spod śniegu porosty, które stanowią 50% jego pokarmu. Jest przeżuwaczem, ma 4-komorowy żołądek, co ułatwia trawienie. Pogryzione z grubsza rośliny wędrują najpierw do żwacza, potem do czepca. Następnie, w czasie odpoczynku, ren zaczyna powoli odżuwać: częściowo przetrawiony pokarm wraca porcjami do pyska i jest rozdrabniany na papkę zębami trzonowymi o szerokich powierzchniach. Następnie pokarm przechodzi rynienką przełykową do trzeciej komory żołądka — ksiąg, gdzie zostaje wymieszany z sokami trawiennymi. Wreszcie, w trawieńcu, następuje pełny proces trawienia. Mikroflora żołądka składa się z dużej liczby pierwotniaków i bakterii, które uczestniczą w rozkładzie błonnika. Jeden gram zawartości żołądka zawiera 1 mln pierwotniaków i 35 mld bakterii. Ta mikroflora zmieszana z pokarmem przechodzi do jelit i stanowi jedną trzecią białka pobieranego przez organizm. Reny oprócz pokarmu roślinnego zjadają też małą ilość pokarmu mięsnego (lemingi, pardwy).

Wysokość w kłębie dorosłego renifera wynosi 110 cm, a masa ciała około 100 kg. Półkoliste poroże waży od 3 do 11 kg (1). Samica rena, w przeciwieństwie do innych jeleniowatych, ma również poroże (2). Byki zrzucają poroże od października do stycznia, samice — od lutego do kwietnia. Rozwidlone racice rena, długie, szerokie i bardzo elastyczne, ułatwiają tym ciężkim zwierzętom poruszanie się po miękkim gruncie. Po stąpnięciu racica rozszerza się, zwiększa się jej powierzchnia. Dzięki temu renifer może biec po podmokłym podłożu, a nawet topniejącym śniegu. Zostawia okrągłe, dość głębokie ślady (3, 4). Okres godowy przypada na wrzesień i październik. W tym czasie samce toczą między sobą walki. Po 8 miesiącach ciąży samica rodzi jednego cielaka, którego karmi mlekiem około 6 miesięcy.

W Polsce nie występuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *