Kategorie
Ptaki

Rybołów

Rybołów

Jedną ze wspólnych cech orłów jest ich brązowoczarne lub brązowe, mało kontrastowe upierzenie, co może wprowadzać w błąd przy identyfikowaniu gatunków. Wyłom w jednolitości ubarwienia orłów stanowi pstra szata rybołowa. Ale nie jest to jedyna cecha wyróżniająca. Rybołowy mają czwarty palec nawrotny, czyli dwa palce z tyłu (5). Zoologowie utworzyli dla rybołowa w ramach rzędu drapieżnych oddzielną rodzinę — rybołowów, zawierającą jeden rodzaj i jedyny gatunek.

Rybołów jest ptakiem silnym, o masie ciała 1,5—2 kg i rozpiętości skrzydeł 150—170 cm. W locie aktywnym jego skrzydła są lekko zgięte (4), a podczas szybowania wyprostowane i szeroko rozpostarte. Ten piękny, czarno-biały dzienny ptak drapieżny gnieździ się przeważnie na północy i wschodzie Europy, rzadziej na południu Hiszpanii i na wyspach Morza Śródziemnego. Jest doskonałym rybakiem. Swe ogromne gniazda o średnicy 1,5 m i głębokości 2 m buduje na wysokich drzewach w pobliżu wody. W marcu lub w kwietniu para rybołowów opuszcza zimowiska znajdujące się w Afryce lub na południu Europy i wraca do swego gniazda. Po jego naprawieniu samica znosi w maju 2—3 ciemnokasztanowe, cętkowane jaja. Młode rybołowy wykluwają się po 38 dniach, a po ośmiu tygodniach opuszczają gniazdo.

Rybołowa można poznać po głowie i nieskazitelnie białym spodzie ciała, kontrastującym z czarnym pasem wokół oczu i ciemnym, prawie czarnym płaszczem (1). Rybołów lata powoli nad powierzchnią wody zawisając nieraz, podobnie jak pustułka, co pozwala mu dostrzec ryby (2). Nurkuje pikując z wysokości 50 m, ze skrzydłami złożonymi wzdłuż ciała i wystawionymi do przodu szponami (3). Palce są zakończone długimi zakrzywionymi pazurami; wnętrze szponów jest szorstkie, co pozwala na lepsze uchwycenie ryby (5). Podczas polowania rybołów niekiedy zanurza się całkowicie w wodzie. Może chwytać ryby o masie do 2 kg. Może łowić tylko w wodach przejrzystych. Kiedy woda jest zmącona, poluje na małe kręgowce lub młode ptaki. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *