Kategórie
Vtáky

Modrozelený

Modrozelený

Teal hniezdi na širokom území pokrývajúcom celú Európu (okrem poludnia), strednej a severnej Ázie a takmer celej Severnej Ameriky. Nie je veľmi vyberavý a má menšie nároky na svoj ekosystém ako kačica divá. Po návrate zo zimovísk v južnej Európe a Afrike sa zastavuje pri rybníkoch a rybníkoch, spokojná je aj s mokraďami. Niekedy sa jeho hniezda nachádzajú v tráve alebo v rumoviskách na lesných lišiakoch, nie príliš ďaleko od vody. Na rozdiel od krížovky, Teal vždy hniezdi na zemi. V apríli alebo máji samica znáša 10 jaj, ktorý zasiahne 23 dni. Po vyliahnutí mláďatá zostávajú v hniezde pre 24 h, potom ich matka vedie k vode. Keď hrozí nebezpečenstvo, drobci okamžite zareagujú na alarmujúci hlas mamy a rozpŕchnu sa po okolí. Keď matka nie je úplne pokojná, varuje svojich drobcov opakovanými pohybmi hlavy a chrbta. Mláďatá ju okamžite obklopia a zostanú s ňou. Od prvého dňa sa živia zbieraním hmyzu na vode.

Teraz je to už isté, že pokles populácie všetkých druhov kačíc v priemyselných krajinách je spôsobený najmä systematickým odstraňovaním pobrežnej vegetácie a kontamináciou vôd priemyselným odpadom. Ochrana existujúcej vegetácie a stromov na brehoch je prostriedkom boja proti regresu kačíc a iného vodného vtáctva.

Cyranka a modrozelený majú prakticky rovnakú veľkosť a hmotnosť. Hlavný rozdiel je v párení operenia samcov: samček zelenomodrý (1) má hnedú hlavu s dvoma bočnými hnedými pruhmi lemovanými hore a dole tenkými žltkastými čiarami. Jeho trup je sivastý, časť zrkadla je zelená s kovovým leskom, zvyšok je čierny. Na okrajoch zrkadla, predné a zadné, sú tam tenké hnedo-biele pásiky (3). Samička je hnedá (2), mierne škvrnité, jedna tretina jej zrkadla je kovovo zelená, dve tretiny čierne, lemované belavými pásikmi (4). Na rozdiel od iných kačíc lietajú zelenomodré cik-cak. Po vyliahnutí sú kurčatá pokryté hnedožltým páperím (5). Hraný vták.