Kategórie
Vtáky

Czarnowron – Corvus corone corone

Czarnowron – Corvus corone corone

Vrana je sedavý vták, čiastočne migrantov. V Európe sú známe dve rasy, ktoré sa líšia farbou srsti: v západnej Európe žije čierny lev (1), a v strednej a východnej Európe vrana sivá (Havran koruny a vrana) (2). Rieky Labe a Vltava tvoria v strednej Európe prirodzenú hranicu, ktorá oddeľuje zóny výskytu týchto dvoch poddruhov. To sa stáva, že vrana čierna a vrana sivá žijú v niektorých regiónoch, áno, že sa môžete stretnúť s ich mnohými hybridmi, ktorého perie hrá rôznymi odtieňmi od sivej až po najhlbšiu čiernu, šedé jedince sú tmavšie ako vrana sivá (3).

Oba poddruhy žijú identicky. Lesná služba vrany v lese nerada toleruje. Jedia rastlinnú aj mäsovú potravu, ale uprednostňujú jemné mäso. V období hniezdenia bažantov lietajú nízko a čakajú na ľahkú korisť, liahnutia jarabíc alebo zajacov. Ak zasiahnu hniezdo plné vajec, ich osud je odsúdený na zánik! Jedia aj hmyz a slimáky, lovia myši, ale vystačia si aj so zdochlinami a rastlinnou potravou. Avšak, škoda, čo robia v hniezdach, sú značné: ročne 25% straty pri znáške jarabíc je dielom vrán. Dokonca aj hniezda veľkých vtákov, ako kačice, czaple, a aj nejaké dravé, nie sú ušetrené. Z tohto dôvodu sa strieľajú vrany, sroki, kavky a sojky celoročne bez obmedzení.

Vrany sú veľmi draví, najmä v období hniezdenia. Hniezdo si stavajú veľmi skoro na jar, počnúc marcom. Napriek svojej veľkosti (40 cm v priemere) hniezdo je veľmi dobre ukryté v húštine konárov. Základ hniezda tvoria veľké dva centimetre hrubé konáre (4a) pokrytý vrstvou tenších vetvičiek (4b) a hrubú vrstvu trávy, korene a zem (4c). Táto konštrukcia je lemovaná suchou trávou a vlasmi (4d). Hniezdo je zvyčajne 10-20 m vysoké, na strome rastúcom na lesnom laloku, odkiaľ môžete dobre pozorovať oblasť. V období od apríla do mája samica znáša 5 robiť 6 modrozelené vajíčka s tmavosivými škvrnami (5), ktorú udrie sama 17 dni. Mladé vrany opúšťajú hniezdo po 30 dní po vyliahnutí. Prvý mesiac života sa o ne starajú rodičia.

V Poľsku sa nevyskytuje.