Kategórie
Zvieratá

kanec – zasiať

kanec – zasiať

Diviak sa vyskytuje vo veľkých častiach Európy, Ázia a Severná Amerika. Je to neprežúvavý zástupca kopytníkov, ktorí trávia potravu v rovine, jednokomorový žalúdok po tom, ako bol zle pohryzený. Vyzerá ako domáce prasa, ktorého je predkom. Je však štíhlejší; jeho telo je pokryté tmavosivými tuhými štetinami. Hlava je zakončená dlhou, czułą tabakierą (ňufák). Spodná čeľusť samcov je vybavená vyčnievajúcimi, nahor zakrivené šable (tesáky, ktoré spolu s „rúrkami“ tvoria čeľuste tzv. zbraň).

Šable môžu dosiahnuť pôsobivú dĺžku. Špičáky v čeľusti sú menej vyvinuté, najmä u samíc sú kratšie a zaoblenejšie. Oba druhy tesákov sú vyhľadávanou trofejou (2).

Telesná hmotnosť dospelého muža je 150-200 kg; prasnice sú menšie a menej masívne. Diviaky žijú zásadne v lesoch. Samice sprevádzajú mláďatá (warchlaki) často pochádzajúce z dvoch po sebe nasledujúcich vrhov. Muži sú samotári, okrem obdobia konjunktúry (obdobie párenia), ktorá trvá od novembra do januára. Tehotenstvo trvá 16-17 týždňov. Pred pôrodom, v apríli alebo máji, samice si z konárov budujú priestranné úkryty, lístie a tráva. Každý vrh pozostáva zo 4-12 prasiatok, šaty zdobia dlhé čierne a béžové pásiky. Hneď po narodení môžu vidieť a nasledovať svoju matku (1).

kanec je to všežravec. Bzučí so svojou tabatierkou (nory v zemi) pri hľadaní korienkov, hľuzy, larvy a hmyz, semená a drobné stavovce. V lesnom hospodárstve zohráva významnú úlohu, čistenie lesa od škodlivých druhov. Bohužiaľ, často chodí za obilninami a zemiakmi, kde spôsobí škodu.

Po jeho prejdení nachádzame zhnitú zeminu, jeho trus má tvar malých kôp (3) a charakteristické stopy.

Na rozdiel od kopytníkov, ako napr. jeleň vidličkou (4) zanechanie odtlačku strednej časti kopyta (pretože bočné prsty sú umiestnené vyššie), u kanca sú zreteľne viditeľné bočné kratšie prsty, takzvaný. špendlíky (5), ktorých výtlačky sú zreteľné aj na pevnom podklade.

Diviaky sa lovia jednotlivo alebo s poľovačkou. Druhy zveri.