Kategórie
králik

Divoký králik – Oryctolagus cuninculus

Divoký králik – Oryctolagus cuninculus

Divoký králik je blízkym príbuzným zajaca. Žije najmä na suchých a piesočnatých európskych rovinách. Vyššie sa nenachádza 700 m npm. Toto zviera nebolo v Európe vždy bežné. Králik, pôvodom zo Stredomoria, bol privezený do strednej a severnej Európy, kde sa veľmi dobre aklimatizoval. Ako spoločenský druh žije v skupinách od niekoľkých jedincov až po kolónie s mnohými desiatkami členov. V zemi hĺbi dlhé chodby, ktoré sa končia komorami, v ktorom sa chráni pred predátormi a počas nepriaznivého počasia. Tieto chodby tvoria podzemné labyrinty s početnými vchodmi a prepojeniami (2). Na hádzanie podstielky si králiky vyhrabávajú obyčajné nory v tvare slepého čreva (3). Keď musí samica vyjsť z nory a nechať na chvíľu mláďatá, upcháva vchod zeminou, tráva a suché lístie na ochranu nory pred chladom a predátormi (4). Pred odchodom z nory označí vchod močom alebo výkalmi, ktorých pach signalizuje ostatným králikom, že nora je obsadená.

Kolónia králikov je štrukturálne hierarchická: mladé a slabé exempláre sú podriadené starším a silnejším. Rovnaké pravidlo platí aj pre ženy: staré mačiatka si vyhrabávajú nory uprostred kolónie, mláďatá sú vytlačené na jeho perifériu.

Divoký králik (1) je dvakrát menší ako zajac. Ma 40 robiť 45 cm na dĺžku, a jeho telesná hmotnosť je cca 1,5 kg. Jeho rúcho je hnedošedé, krátke zárobky, žiadne temné konce, charakteristické pre zajace. Naopak, Omyk: je dvojfarebný ako zajac poľný.

Na rozdiel od zajacov, predné nohy králika sú dosť dlhé a silné, vhodné na kopanie nory. Zatiaľ čo zajace vo veľkých priestoroch obhrýzajú trávu, králiky hľadajú potravu v oblasti priamo obklopujúcej ich kolónie, tým ho výrazne poškodzuje. Králiky sú hnedo-čierne, Priemer 7-8 mm (5). Králiky majú vo zvyku ich vždy nechávať na rovnakom mieste. Obdobie párenia začína vo februári, a rozmnožovanie pokračuje až do jesene.

Samica rodí 5-6 krát do roka. Každý vrh sa počíta 5 robiť 6 mladý, ktorí sa narodili nahí a slepí. Tehotenstvo pokračuje 30 dni. Králiky sa lovia so psami, individuálne alebo kolektívne.

Druhy zveri.