Kategórie
Zvieratá

jeleň európsky – Cervus elaphus

jeleň európsky – Cervus elaphus

Jeleň európsky sa vyskytuje v severnej Európe, Ázia a Severná Amerika. Je to kopytník prežúvavca, ktorého hlavu zdobia zhadzované parohy. Obhrýza trávu a výhonky stromov. Keď si nemôže hneď odhryznúť z vetvičky, odtrhne to, preto je trochu ošúchaný, pri uhryznutí napr. zajac končí čistým rezom. Býkovi parožie každoročne dorastá; srnky sú zbavené (1, 2) táto ozdoba. V západnej Európe sa telesná hmotnosť dospelého býka líši od 100 robiť 250 kg, vo východných oblastiach môže dosiahnuť hmotnosť až 300 kg. V oboch prípadoch je srnka menšia. Je to spoločenský druh. Jelene žijú v rojoch, ktoré sa líšia podľa pohlavia. Mimo obdobia párenia zostávajú srnky a teľatá s mladými samcami až do veku. Staré býky staršie ako dvanásť rokov žijú sami.

Počas ruje, ktorá trvá celý september a začiatok októbra, sa mení štruktúra oblakov. Samce sa silným revom snažia dobyť čo najviac lovcov (3). Takto komunikujú so svojimi súpermi, vyzývajú ich a signalizujú im, že oblasť je obsadená. Bojujú medzi sebou parožím. Obdobie ruje je priaznivé najmä pre poľovníkov. Loví sa jednotlivo alebo s lovom.

zapnuté jeleň poľuje na veľkých parohy čo je veľmi žiadaná trofej. Pravidlá tohto lovu sú, že strieľajú len priemerné zvieratá, a šetrí to najmä krásne jednotky (4e), ktorých póly sa končia korunou najmenej v troch vetvách. Každá noha na tyči má svoje meno. Ich počet nie je ukazovateľom veku býka. Poľovníci dávajú býkom rôzne mená, v závislosti od veku: dorast - od 6 mesiacov až rok (4a); opatrovateľka - vo veku dvoch rokov (4b); druhá hlava - vo veku 3 rokov (4c); tretia hlava - vo veku 5 rokov (4d); čerstvých desať rokov 6 rokov (4e); desať - vo veku 7 rokov (4f), atď.. "Veľký starý býk" je jeleň s nad 12 rokov, ktorého parohy sú obmedzené na kliešte bez nôh. Býci strácajú parohy medzi februárom a májom. Starí býci sa toho najskôr zbavia; čím je býk mladší, tým dlhšie udrží parohy. Druhy zveri.