Kategórie
Vtáky

Krakwa

Krakwa

U kačíc je sexuálny dimorfizmus veľmi zreteľný. Samec má veľmi farebné perie a väčšiu telesnú hmotnosť ako samica, ktorá je navyše skromne sfarbená. Kontrast je badateľný najmä v období od októbra do júna, keď na seba berú páriace perie. Kačice sa perú dvakrát do roka. Počas leta alebo na konci leta, po období hniezdenia, operenie je úplne obnovené. Kačice úplne zhadzujú letky, čo im bráni v lete cca 3 mesiacov. Najprv sa preperú samce, samice po vyliahnutí vajec. V tomto období sú samce podobné samičkám. Nejaký čas po úplnom umytí, v jesenných a zimných mesiacoch, niektoré časti krycieho peria sa obnovia a kačica získa farebné páriace perie, ktoré si ponechá až do ďalšieho preperovania. Drake krakwy má najtemnejšie perie spomedzi povrchových kačíc. Jeho srsť s nízkym kontrastom je len o niečo farebnejšia ako srsť samice.

Krakwa hniezdi takmer v celej Európe a Ázii, na rovnakých miestach ako krížovka, nie je však taká vysoká. V období od apríla do júna samica znáša hniezdo, ktoré je vystlané tmavým chmýřím 6 robiť 14 šedozelené alebo krémové vajcia. Inkubuje sa 26-28 dní.

Krakwa je menšia ako krížovka. Jeho skromnému opereniu dominuje sivohnedá farba. Hlava samca je hnedá, sivý chrbát, boky sú lemované bielou farbou. Krk je čierny (1). V kľude aj za letu (2) Na krídlach sú viditeľné biele obdĺžnikové zrkadlá v čiernej a hnedej farbe. Medzi sivými bokmi a čiernym zadkom je tiež kontrast. Perie samice je skromné, hnedej farby. V lete aj v pokoji je to na nej vidieť, podobný mužskému, biele zrkadlo (3, 4). Počas obdobia zmiznutia párenia sa samec podobá samici, ale hnedá škvrna pri zrkadle to robí vždy inak. Tento druh sa živí prevažne rastlinnou potravou: listy, výhonky a púčiky vodných a pobrežných rastlín, niekedy so stonkami obilnín. Crackle chytí nejaké živočíšne jedlo z vody. Hraný vták.