Kategórie
Vtáky

Jastrab vrabčí

Jastrab vrabčí

Technika lovu dennej koristi závisí od správania lovenej zveri a typu prostredia, v ktorom obeť žije. Orol skalný a výr riečny lovia ryby, a orol vznáša svoju korisť vysoko do vzduchu, potom sa ponorí, aby ho zachytil. Sokol chytí vtáka za letu a veľmi zriedka sa dostane na zem. Strava včelára bola popísaná v predchádzajúcom článku.

Jastrab vrabčí, tak, ako sokol, chytí obeť počas letu. Sadí sa do korún stromov alebo sa zakráda do konárov, vrhnúť sa do bezmocnej koristi. Krátke krídla a dlhý chvost, ktoré môže vrabčiak vyvinúť, umožňujú mu presné manévre a bleskurýchle výstupy. S prstami zakončenými dlhými pazúrmi chytá vtáky za letu, menej často na zemi. Ak jeho útok zlyhá, zvyčajne sa vzdáva prenasledovania koristi, pretože nie je schopný vyvinúť veľkú rýchlosť na veľké vzdialenosti a živí sa iba malými vtákmi s veľkosťou od vrabca po holuba alebo sojku, ktoré sú 98% jeho jedlo.

Jastrab vrabčí je druh, ktorý sa vyskytuje pomerne hojne, hniezdiace v lesoch Európy a veľkej časti Sibíri. Po zimných útrapách sa krahujce v marci vracajú na svoje hniezdiská. V hniezde sa objavuje v máji alebo júni 4 alebo 6 jaj. Po 33 mláďatá sa liahnu v dňoch inkubácie. Ako hniezdiče, hniezdo opúšťajú po 4-5 týždňoch.

Sexuálny dimorfizmus sa prejavuje v loptu v operení a veľkostiach. Muž (1) je menšia ako samica. Jeho telesná hmotnosť je cca 140 g, a rozpätie krídel 60 cm. Farbou a veľkosťou peria pripomína kukučku. Zadná strana je tmavošedá, červenkasté brucho s vlnitými sivými líniami a červené háremové nohavice. Za letu ho spoznáte podľa krátkych zaoblených krídel a dlhého chvosta so štyrmi tmavosivými pruhmi (3). Samica v lete vyzerá rovnako (4), ale je ťažší: jeho hmotnosť je o 100 g väčší ako samec. Jeho rozpätie krídel je cca 75 cm, brucho je belavé (2). Vajcia vrabčiaka sú hnedo žilkované, sivá a fialová (5). Chránené druhy.