Kategórie
Vtáky

Havran – Corvus corax

Havran – Corvus corax

Corvids sú najväčšie vtáky radu spevavých. Vyznačujú sa vysokou „inteligenciou“ prejavujúcou sa veľkou opatrnosťou a nedôverou a schopnosťou napodobňovať hlas iných zvierat či ľudí.. Havran žije v Európe (okrem centrálnych regiónov), časť Ázie a severnej Afriky. Je to najväčší zástupca čeľade vranovitých. V stredoveku, a aj v nasledujúcich storočiach, havran bol bežný v celej Európe, ale za škodu bol prenasledovaný, o ktorých sa verilo, že robí v malej zveri. Okrem toho bol považovaný za odporného vtáka, lebo jedol zdochlinu. Postupne bol havran nútený utiecť do hôr a neprístupných lesných krajov. V poslednom čase sa počet havranov o niečo zvýšil, znovu sa objavujú v regiónoch, že dávno odišiel. Dnes sa tento druh opäť stal bežným v Alpách a Západných Karpatoch. Havran, ako usadený vták, stavia hniezdo na vysokých neprístupných skalách alebo na vrcholkoch najvyšších stromov. Je monogamný. Dlhé roky zdieľa hniezdo so samicou. Na jar sa pár vracia do hniezda a začína ho opravovať, vyhýbajúc sa možnej prítomnosti človeka. Samec poskytuje stavebné kamene (konáre, pobočky, tráva, mech, vlasy), a samica hniezdo opravuje. Vďaka tejto každoročnej práci dosahuje po niekoľkých rokoch obrovské rozmery: môžu mať 1 m v priemere a rovnakej hĺbke.

Žena vydrží 5 robiť 6 jaj (4), ktorý inkubuje 20-23 dní. Veľkosti hrniec sú takmer totožné s syseľom obyčajným. Jeho telesná hmotnosť je 1 robiť 1,5 kg, výška 50 cm, rozpätie krídel cca 1 m. Jeho skrátený klinovitý chvost je viditeľný počas letu (2). Dlhé a široké krídla umožňujú havranovi kĺzať sa podobným spôsobom ako dravce: robí široké kruhy a tesne sa strieda. Jeho úplne čierna róba žiari kovovou fialovou (1). Havran je silný, dosť hrubý zobák, ktorý mu umožňuje chytiť malú korisť, a v prípade potreby sa účinne brániť. Od krokodíla sa líši veľkosťou a klinovitým chvostom (3). Chránené druhy.