Kategórie
Zvieratá

Los – Los los

Los – Los los

Los je najväčšie zviera z čeľade jeleňovitých v Európe. V Európe sa vyskytuje na severe a severovýchode, odkiaľ sa jedinečne presúva na západ a juhovýchod. Hoci súvisí s jeleňom, nemajú milosť ani štíhlosť. Je masívny, akoby nahrubo vytesané. Jeho predĺžená hlava je hranatá, ňufák dlhý a previsnutý. Dlhé vlasy na zátylku tvoria hrivu, voľná koža visí pod bradou. Široko rozvetvené parohy dĺžky stolónov (šírenie kliešťa parožia pri jeho najväčšom rozšírení) robiť 2 m, môže vážiť 20 kg. Telesná hmotnosť dospelého býka je 320-450 kg, niektorí jednotlivci môžu prevážiť 500 kg (1). Klępa (samica) (2) váži 275-375 kg. Dĺžka býka je 2-3 m, výška v kohútiku - 180-235 cm. Napriek svojej veľkosti a značnej telesnej hmotnosti sa pohybuje ľahko.

Los žijú v listnatých a zmiešaných lesoch, ale uprednostňujú bažinatú tundru. Zdanlivo blatisté oblasti nie sú vhodné pre takéto ťažké zvieratá, ale ako kráča, nohy losa sa rozširujú, a ich zvýšený povrch zabraňuje zrúteniu. Stopa losa je dlhá 10-20 cm a 9 13 cm široký (3). Los sa vody nebojí: klesá až po hruď, dobre pláva a dychtivo okusuje vodné rastliny. Spôsobuje značné škody na listnatých stromoch, pretože jeho denná potreba výživy je 10-30 kg.

Bukowisko (obdobie párenia) u losov sa vyskytuje v auguste a septembri, niekedy to trvá dlhšie. Býci bojujú ako jelene a už z diaľky vydávajú počuteľné revy. Polygamia nie je taká bežná ako jeleň.

Spravidla jeden býk oplodní len jednu kliatbu a preto sú súboje menej časté a nie také násilné.. Tehotenstvo trvá 225-240 dní. V apríli alebo máji rodí Klępa jedno alebo dve mláďatá s hmotnosťou 10-16 kg (4).

Parohy los sú to vývary s prísavkami (takzvaný. lopatová forma) (1), ale môže byť obmedzené na jednoduché kliešte (5), takzvaný. hneď ako formulár, menej cenené poľovníkmi. Ako sa parožie vyvíja, los si zvyká na jeho váhu. Keď padajú palice, jeden po druhom, los krúti krkom a otáča hlavou, aby udržal rovnováhu.

Lovia sa len stalkeri (5). Druhy zveri.