Kategórie
Vtáky

Puchacz – Bubo bubo

Puchacz – Bubo bubo

Výr skalný je samotár, ktorý sa vyhýba spoločnosti svojich príbuzných. Cez deň odpočíva ponorený v pozadí konárov alebo skál, a keď padne noc, ide na lov. Jeho obrovský tieň ticho kĺže proti oblohe. Svoju korisť chytá za letu alebo sa zachytáva o konáre stromov. Pre nedostatok niečoho lepšieho sa uspokojí s myšou, veverička alebo červienka. S veľkou silou však dokáže zaútočiť aj na stredne veľké cicavce (mačky, ježkovia, lisy, borsuki, kozy) a veľké vtáky (káňatá, jastrabov, kačice, tetrov). Jeho denný príjem potravy je veľmi veľký, čo vysvetľuje jeho samotársky životný štýl. Keby boli výry početnejšie, stále by medzi sebou súťažili a nemohli by sa uživiť. Z tohto dôvodu žijú páry výra ďaleko od seba. Územie jedného páru zaberá mnoho štvorcových kilometrov. Je to prisadnutý vták. Vyskytuje sa oboje v horách, ako aj v rovinách. Hniezdi v zalesnených oblastiach a na vrcholkoch skál. Vyskytuje sa v celej Európe a vo veľkej časti Ázie a Afriky.

V januári manželia puchaczy sa objaví na mieste, do ktorého hniezdo vloží. Svoju prítomnosť označí húkaním. Koncom marca alebo apríla sa samica zloží priamo na zem 2 robiť 4 biely, takmer guľovité vajíčka (ako u všetkých sov). Vajíčko výra má 50 mm hrúbky a 60 mm na dĺžku. Samička sa nosí týždeň, potom inkubuje vajíčka podľa 33 dni. Mladé sovy sú pokryté žltkastým páperím (3). Ako hniezdiče opúšťajú hniezdo po 7-8 týždňoch.

Puchacz je najväčšia európska sova. Dospelí samci vážia 2-3 kg, samička je jednoznačne väčšia a masívnejšia. Jeho krídla majú rozpätie 160-180 cm (2). Výr skalný má jemné perie, zlatá farba s gaštanovými škvrnami, na chrbte tmavšie, svetlejšie na bruchu. Oči výra sú dúhovo oranžové, a na oboch stranách hlavy má volavky (1).

V minulosti využívali poľovníci výra na lov iných vtákov. Bol viazaný na žezlo v tvare T, a poľovníci sa ukrývali neďaleko v chatrči z konárov. Odtiaľ strieľali denné dravce a vrany útočiace na výra. Dnes je tento spôsob lovu zakázaný, pretože bolo zabitých príliš veľa vzácnych predátorov, v súčasnosti chránené.

Chránené druhy.