Kategórie
Vtáky

Pintail

Pintail

Ruženec sa rozmnožuje v Európe, v Ázii a Severnej Amerike. Ako palearktický druh v Európe hniezdi v severných oblastiach, a v Ázii až po pásmo tundry. V zime klesá do Stredozemného mora, do susedných krajín Ázie a Afriky. Páry sa tvoria v zime, pred alebo počas migrácie. Ruže si stavajú hniezda v blízkosti dobre ukrytých a bohato zarastených mokradí, močiare a rybníky. Dlhý obrad párenia je podobný ako pri kačici divej. Pozostáva zo série póz, rituálne pohyby a špecifické pískanie. Charakteristický je aj let parožia v období párenia: niektoré páry sa spolu vyvíjajú nad vodou, s dlhými preloženými hrdlami v tvare písmena S. Samec a samica si spoločne hľadajú miesto pre hniezdo, väčšinou ukryté vo vodnom tŕstí a mrštinách, a stavia ho len samica, obkladá ich suchou trávou a vlastným hnedosivým páperím. Vonkajší priemer sedadla je 26 cm, vnútri 16 cm, hĺbka cca 9 cm. Žena vydrží 8 robiť 9 vajcia začiatkom apríla, a kurčatá sa liahnu po 22-23 dňoch inkubácie. Ako hniezdiče rýchlo opustia hniezdo a voľne pochodujú, plávajú, potápajú sa. Po šiestich týždňoch dosiahnu veľkosť potrebnú na to, aby sa naučili lietať.

V prírode pintail vyznačuje sa dvoma znakmi: nielenže je menšia a jemnejšia ako kačica divá, ale aj zo všetkých kačíc; má na to najdlhší krk. Má tiež extrémne dlhé kormidlovne. Vo dvojhre (1) sú dlhšie ako chvost samice (2). Hlava samca je hnedá. Na bielom hrdle sú dve biele bočné kosákovité škvrny zahnuté nahor.

Za letu (3) môžete vidieť svetlosivé lietadlá na vonkajšej strane krídel a zelené zrkadlo. Chmýří kurčiat nie je žltkasté, charakteristické pre ostatné kurčatá vodného vtáctva (4). Ruženec sa živí rastlinnou a živočíšnou potravou. Podiel týchto zložiek sa mení v rôznych obdobiach roka. Hraný vták.