Kategórie
Vtáky

Osprey

Osprey

Jedným zo spoločných znakov orlov je ich hnedočierna alebo hnedá farba, málo kontrastné operenie, čo môže byť pri identifikácii druhov zavádzajúce. Prelomom v jednotnosti sfarbenia orlov je výr pestrý. Ale to nie je jediný rozlišovací znak. Osprey má štvrtý reverzný prst, teda dva prsty na chrbte (5). Zoológovia v rámci dravého radu vytvorili pre výrov samostatnú čeľaď – výrovy, obsahujúci jeden rod a jeden druh.

Osprey je silný vták, s hmotnosťou 1,5-2 kg a rozpätím krídel 150-170 cm. Pri aktívnom lete má krídla mierne ohnuté (4), a pri kĺzaní rovno a široko rozkročené. Táto krásna, čiernobiely denný dravec hniezdi prevažne na severe a východe Európy, menej často na juhu Španielska a na stredomorských ostrovoch. Je výborným rybárom. Ich veľké štrbiny v priemere 1,5 m a hĺbku 2 m stavia na vysokých stromoch pri vode. V marci alebo apríli opúšťa pár výrov riečnych svoje zimoviská v Afrike alebo južnej Európe a vracia sa do hniezda. Po jeho oprave príde samica v máji o 2-3 tmavé gaštany, škvrnité vajíčka. Potom sa vyliahnu mladé výry 38 dni, a po ôsmich týždňoch opúšťajú hniezdo.

Rybołów rozoznáte hlavu a bezchybne bielu spodnú stranu tela, kontrastuje s čiernym pásikom okolo očí a tmavým, takmer čierny kabát (1). Osprey lieta pomaly nad vodnou hladinou, niekedy sa vznáša, presne ako poštolka, čo mu umožňuje zbadať rybu (2). Potápa sa potápaním z výšky 50 m, s krídlami zloženými pozdĺž tela a pazúrmi natiahnutými dopredu (3). Prsty sú zakončené dlhými zakrivenými pazúrmi; vnútro pazúrov je drsné, čo vám umožní lepšie uchopiť rybu (5). Počas lovu sa výr orlovca niekedy úplne ponorí do vody. Dokáže chytiť ryby do hmotnosti 2 kg. Môže loviť iba v čistých vodách. Keď je voda zakalená, loví malé stavovce alebo mladé vtáky. Chránené druhy.