Kategórie
Zvieratá

Veverička – Veverička

Veverička – Veverička

Veverička je malý stromový hlodavec, ktorý sa vyskytuje iba v lesoch alebo parkoch. Je početný v ihličnatých lesoch Európy a severnej Ázie. Táto zvláštna záľuba veveričky pre živicové stromy je spôsobená jej stravou. Ak pri prechádzke v lese uvidíte zo stromu padať šupiny šišiek, môžeš si byť istý, že práve veverička si pochutnáva na ich semenách. Je zasadený na konári so šiškou v predných labkách. Šikovným otáčaním vyťahuje šupiny šikmo zrezanými rezákmi dolnej čeľuste a maxily.. Po takejto hostine môžete na zemi nájsť zvyšky zubatých šišiek, lebo veverička obhrýza šišky, ak ich nevie vytrhnúť (5). Šišky ohryzené myšami alebo inými hlodavcami sú hladké, žiadny zvyškový vodný kameň. Okrem semien ihličnanov veverička s radosťou jedáva všetky druhy orechov, ktorého jadro je vysoko energetické. Často si z nich robí zásoby na zimu. Pochováva ich alebo ukrýva v dutinách stromov. To sa stáva, že na tieto miesta zabúda, čím sa v lese šíri lieska. Veverička jedáva aj huby, dokonca nepožívateľné pre ľudí. Keď je ich veľa – zahákuje ich na polámaných konároch.

Lesníci sa starajú veverička pre škodcu, lebo obhrýza mladé výhonky stromov. Veverička sa živí hlavne rastlinnou potravou, ale nepohrdne vtáčikmi a vajíčkami, ktoré si vyberá z hniezd.

Najbežnejšie sú červené veveričky (2), medzi ktorými sa však nájdu jedinci so svetlejším alebo tmavším sfarbením. Menej bežné hnedé alebo čierne veveričky (1). Obe odrody žijú v rovinách a v horách. Veveričky tmavé sú v horách pravdepodobne početnejšie, a ryšavky prevládajú v rovinách. Tieto zvieratá šikovne šplhajú aj po hladkých kmeňoch a konároch vďaka malým ostrým pazúrikom.

Rozmnožujú sa od februára do augusta. Samica rodí dva až trikrát do roka, každý vrh má od troch do siedmich mláďat. Tehotenstvo pokračuje 38 dni. Na odpočinok a výchovu mladých veveričiek stavajú zaoblené, prepletené vetvičkami hniezda, vybavené jedným (3) alebo dve (4) vstupné otvory. Chránené druhy.