Kategórie
Zvieratá

Wilk

Wilk

Najväčší zástupca z čeľade psovitých - dĺžka tela vrátane chvosta až 1, 9 m. sive vlasy, šedo-hnedá alebo čierna. Hmotnosť muža je 40-60, zatiaľ čo samica 30-50 kg. Chvost je dlhý a našuchorený s chumáčom čiernej srsti, tzv. fialová žľaza. Žije v rozsiahlych lesných komplexoch. Žije v jednotlivých skupinách – svorkách, na čele s tzv. pre alfa, samec basior a samica brodivca. Priemerný počet jedincov v balení je od 4-6 jednotlivcov. V balíku sú okrem dominantného páru aj ich potomkovia z posledného 2-3 rokov, ako aj jedincov s nimi príbuzných, menej často nepríbuzných. Vo vlčej svorke je prísne definovaná hierarchia. Na čele skupiny je spomínaný alfa pár, za ktorým nasleduje beta jedinec (opatrovník), potom postupne - podriadení jednotlivci, omega jednotlivca a šteniatka, ktoré sú mimo hierarchie. Základom potravy vlka sú veľké kopytníky – jelene, jelene a diviaky, ktoré lovia spolu s celou skupinou. Keď v biotope nie je dostatok veľkých kopytníkov, môžu zabíjať: zajacov, lisy, jenoty, Bobry, vtákov; jesť zdochlinu a rastlinnú potravu. Hospodárske zvieratá predstavujú len 2-3% celé jedlo. Vlci vedú túlavý životný štýl a prekonávajú priemernú vzdialenosť 20 km za deň. Len pri pôrode a odchove mláďat zostávajú dlhšie na jednom mieste. Vtedy je ich úkrytom nora, miesto pod priekopou alebo inou skrýšou. Len dominantný pár má právo rozmnožovať sa. Majú jeden vrh ročne, v ktorom sa rodí z 4-6 mláďatá však majú šancu prežiť len niektoré z vlkov, ku ktorým prispievajú okrem iného predátori, ktorí ich lovia, a ten divoký, dlhá zima.

Mladé vlky sa rodia v období od marca do apríla. Po narodení mláďat zostáva brodivák v nore a členovia skupiny jej a vyvíjajúcim sa šteniatkam poskytujú potravu. Charakteristické pre týchto predátorov sú zložité sociálne správanie a tzv. "Výrazy tváre". Vlci majú dokonale vyvinuté zmyslové orgány - sluch a čuch a lepšiu schopnosť vidieť v tme a v tme v porovnaní s ľuďmi. Každé balenie má svoje, dobre vymedzené územie, ktorého periféria je poznačená výkalmi a močom, ako aj intenzívnym škrabaním substrátu. Okrem pachových signálov sa vlci dorozumievajú aj prostredníctvom vytia, ktorý je v zalesnenom prostredí počuteľný zo vzdialenosti cca 10 km. Reťazec vlčích stôp v priamej línii sa nazýva šnurovanie. Na tomto je založená, že vlci kráčajúci v skupine sa pohybujú jeden po druhom a jednotliví jednotlivci jeden po druhom kladú labky do stôp, ktoré zanechal vlk kráčajúci pred ním. V európskej legislatíve je vlk rovnako ako zubr uvedený v Bernskom dohovore – Dohovore o ochrane druhov voľne žijúcich európskych živočíchov a rastlín a ich prirodzených biotopov.. Vzhľadom na smernicu o biotopoch (92/43/EWG) je prioritným druhom, ktorý si vyžaduje ochranu formou vyhlasovania osobitných oblastí ochrany (TAKÉ) preto je uvedený v prílohe II tohto právneho aktu. Záležitosti týkajúce sa dovozu a vývozu ohrozených druhov z krajiny upravuje tzv. Washingtonský dohovor (CITES). Obchod s vlčími trofejami si vyžaduje podanie príslušnej žiadosti a získanie povolenia od ministerstva životného prostredia! V Poľsku podlieha vlk prísnej druhovej ochrane podľa zákona z r 16 apríla 2004 o ochrane prírody (Dz. U. 2013, nie 103 položka. 627). Na základe nariadenia ministra životného prostredia z r 12 októbra 2011 r. o ochrane živočíšnych druhov (Dz. U. 2011 nie 237, položka. 1419), V okolí miest rozmnožovania sa zriaďujú pásma periodickej ochrany (500 m) platný načas 1.04-31.08. Druh blízky ohrozeniu zahrnutý v "Poľskej červenej knihe zvierat".

Monitoring vlkov prebieha na základe evidencie stôp po prítomnosti tohto dravca. Poskytujú neoceniteľné informácie: stopovanie v snehu, odtlačky labiek zanechané v blate a piesku, trópy, exkrementy, nájdené stopy po značkovaní močom, škrabanie a nory, brlohov, stopy pozostatkov obetí, aj údaje z fotopascí. Najpresnejšie údaje o genetickej variabilite populácie sa získajú analýzou DNA výkalov, vzhľadom na to je to však veľmi nákladná metóda, že treba odobrať niekoľko stoviek vzoriek, že váš výskum má zmysel. Takéto výskumné práce sa realizovali okrem iného v západnom Poľsku v r 2002-2010 Združenie pre prírodu "Vlk". Podľa akcie počítania vlkov z 16 januára tohto roku. realizované Krajským riaditeľstvom pre ochranu životného prostredia v Štetíne, za účasti zamestnancov Drawieńského národného parku, lesných divízií a oblastných riaditeľstiev štátnych lesov v Štetíne., V Szczecinek a Piła cca 40 vlky. Miestom ich výskytu sú lesné revíry: Drawsko, Borne Sulinowo, Černobor, Wałcz, Człopa, Tuczno, Głusko, Drawno, Mieszkowice, Chojna, a Goleniów a Rokita. Monitorovanie stavu populácie bolo založené na sledovaní. Oblasť, na ktorých sa vlci vyskytujú v Západopomorskom vojvodstve sú prezentované na priloženej mapke (kopať. 1).

Kopať. 1 Oblasť výskytu vlka v Zachodniopomorskom vojvodstve na pozadí jednotlivých lesných obvodov a chránených území