Kategórie
Zvieratá

zubra európskeho – Bison bonasus

zubra európskeho – Bison bonasus

V procese ľudského rozvoja sa jeho záujmy a záujmy zvierat zle stretli. Ľudia tak účinne bránili úrodu pred pustošením zvierat, že niektoré ich druhy vyhynuli. Rovnaký osud postihol aj zubra európskeho. V minulosti sa masovo lovilo, pretože každý bizón poskytoval človeku veľké množstvo mäsa. Zubry od stredoveku takmer vymizol z európskeho kontinentu. Najdlhšie sa zachovala v Poľsku. V Białowieżskom pralese boli chované zubáče. finálny, prežilo po prvej svetovej vojne, bizón zomrel v r 1921 r. W 1923 r. Medzinárodná spoločnosť na ochranu zubra si dala za cieľ chrániť tento druh. Až teraz existoval na svete 30 jednotlivcov, vrátane tých, ktorí žijú v zoologických záhradách a prírodných rezerváciách. Vďaka tejto iniciatíve sa podarilo zubra zachrániť. Jeho počet sa začal pomaly zvyšovať, najmä vďaka systematickému chovu zubra európskeho vo voľnej prírode. V Poľsku sa základné stádo zubrov nachádza v Białowieżi, v rezerve, kde sa už dlhé roky chovajú. Po druhej svetovej vojne bol určitý počet zubrov vyslaný do Československa, kde boli experimentálne umiestnené vo viacerých regiónoch. Aktuálne číslo bizón vo svete sa odhaduje na vyše tisíc jedincov, vrátane cca 600 v Poľsku.

Telesná hmotnosť dospelého býka (1) presahuje 700 kg. Jeho dĺžka je 3,5 m, a výška v kohútiku 1,8 m. Hriva na zátylku a na hrudi umocňuje dojem sily. Na huňatej hlave vyrastajú celkom malé rožky. Stredná veľkosť bizón je jemnejšia, jeho rohy sú kratšie (2). Zubry žijú v malých stádach v listnatých lesoch. Sú bylinožravce – živia sa trávou a listami. Obdobie párenia nastáva v auguste a septembri. Tehotenstvo pokračuje 41 týždňov. Zubrzyca rodí jedno až dve teliatka v máji alebo júni (2). Pred koncom roka ich matka odstaví. Napriek nízkej plodnosti sa stavy zubra európskeho pomaly zvyšujú. Absolútny nárast je 10 kusov. Chránené druhy.