Kategórie
Zvieratá

Wisent

Wisent

Zubor je najväčší suchozemský cicavec v Európe. Žije najmä v rozsiahlych listnatých lesoch a zmiešaných lesoch s charakterom pralesov. Vo vonkajšej štruktúre je jasný sexuálny dimorfizmus. Býci sú mohutne stavaní s výraznejším hrbom a v porovnaní so samicami majú väčšiu telesnú hmotnosť. Hmotnosť samcov je cca 640 – 920 kg, zatiaľ čo samice 320 – 640 kg. Samica aj samec majú pri sebe rohy, že u samcov sú menej ohnuté a viac rozmiestnené. Chvost končí dlhou srsťou. Vlasy sú zvyčajne svetlohnedej farby, aj keď niekedy existujú výnimky. Sociálna štruktúra zubra sa v priebehu času mení. Stádo má cca 20 jednotlivcov. V období od jari do jesene žijú zubry v dvoch samostatných skupinách tvorených tzv. zmiešané skupiny pod vedením skúsenej samičky – kravičky, teľatá, "mládež 2-3 Leto ", pravidelne dospelých býkov a skupín dospelých býkov žijúcich osamote, vo dvojiciach alebo malých skupinách. Dospelí býci sa k stádu pripájajú len v období párenia. Wissens má slabý zrak, čo je kompenzované výborným čuchom, ktorý hrá dôležitú úlohu pri teple, keď samce zubra európskeho sledujú stáda alebo keď sa jednotlivci oddelia od stáda. Na jar sa rodia mláďatá zubrov – teliatka. Po asi 9 mesiaci gravidity rodí samica zubra jedno alebo menej často dve mláďatá. To predstavuje najmä malé percento pôrodov, že krava rodí každé dva roky. Keď je čas pôrodu, samica sa oddelí od stáda a odíde do ústrania, bezpečné miesto. Po čase 20-25 minút, teliatko je schopné samo stáť a cicať materské mlieko do hodiny po pôrode. Po niekoľkých dňoch sa krava pripojí k stádu s teliatkom.

Zubry sú bylinožravce a prežúvavce. Vďaka tomuto, že sa nekŕmia na jednom mieste, porast má šancu sa zregenerovať. Základom ich potravy sú trávy a ostrice – trstina lesná, ostrica lesná a chlpatá; bylinné rastliny - maslák chlpatý, zeleninový bodliak, žihľava obyčajná, mletá baza; kôra stromov - dub, uchmatnúť, buk, popol, smrekovec, žalude a kytica sú lahôdkou. V zime horlivo využívajú seno a popadané osiky, ktoré zostali na pasienkoch. Vedci uvádzajú rôzne vekové rozpätia, pokiaľ ide o očakávanú dĺžku života. Prijíma sa, že zubry sa priemerne dožívajú veku 25, a býci o 20 rokov. Zubr je chráneným druhom podľa práva EÚ aj vnútroštátneho práva. Podľa klasifikácie IUCN (Medzinárodná únia na ochranu prírody) patrí do kategórie VU, teda vysoko rizikový druh. Je tiež uvedený v prílohe III Bernského dohovoru. V smernici o biotopoch je uvedený ako prioritný druh (92/43/EWG). Podľa poľského práva je prísne chránený zákonom z r 16 apríla 2004 o ochrane prírody (Dz. U. 2013, nie 103 položka. 627) a jeho vykonávacieho aktu - vyhlášky ministra životného prostredia z r 12 októbra 2011 r. o ochrane živočíšnych druhov (Dz. U. 2011 nie 237, položka. 1419).