Kategorie
Ptaki

Sójka – Garrulus glandarius

Sójka – Garrulus glandarius

Myśliwi wystrzegają się sójki, tej leśnej czujki, która dostrzegłszy człowieka lub drapieżnika wydaje alarmujące krzyki — skrzypiące i ochrypłe „szrak-szrak”, ostrzegając nie tylko swoich pobratymców, ale także wszystkich mieszkańców lasu. W ten sposób często psuje przyjemność myśliwemu, który wraca bez trofeum. Sójka potrafi także naśladować głosy innych ptaków: wydaje np. ostry i żałosny głos „pia-pia” jak myszołów.

Jako ptak leśny, sójka bytuje szczególnie w iglastych lasach całej Europy. Częściej jest obecna w dolnych partiach gór, gdzie pojawia się aż do wysokości 1400 m. Jej populacje występują dość gęsto w całej strefie jej bytowania, gdzie stwierdzono wiele ras geograficznych.

Sójka jest wszystkożerna, tak jak inne krukowate. Wiosną i latem jest przede wszystkim owadożerna, nie gardzi jednak jajami i pisklętami innych gatunków ptaków. Jesienią i zimą przechodzi na pokarm roślinny. Żywi się zasadniczo żołędziami i buczyną, której czasami musi daleko szukać. Jej gardło jest zaopatrzone w kieszeń, w której może transportować pięć do siedmiu żołędzi. Zdobyty i przyniesiony pokarm ukrywa i przechowuje na gorsze czasy. Bardzo często nie potrafi odnaleźć swoich schowków i’ w ten sposób przyczynia się mimowolnie do rozsiewania dębów, buków i innych drzew.

Sójka buduje gniazdo w gęstych koronach drzew. W kwietniu lub w maju samica znosi 5 do 7 jaj (3) podobnych do jaj sroki. Młode sójki wykluwają się po 16—17 dniach wysiadywania.

Sójka (1) jest wielkości turkawki. Jej dość barwne upierzenie jest mało kontrastowe. Odznacza się kilkoma piórami skrzydeł, które są niebieskie, z czarnymi i białymi prążkami. W niektórych krajach myśliwi zdobią nimi swoje kapelusze. Na głowie ma czubek, który stroszy w chwilach zdenerwowania. Jej czarny ogon oddziela od szaroróżowego tułowia śnieżnobiały kuper. U nasady dzioba wyrastają czarne wąsy. W locie (2) dokładnie widać jej biały kuper i niebieskie pióra skrzydeł z czarnobiałym rysunkiem.

Nie poluje się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *