Kategorier
Fåglarna

Czarnowron – Corvus corone corone

Czarnowron – Corvus corone corone

Kråken är en stillasittande fågel, delvis migranter. Det finns två raser kända i Europa som skiljer sig åt i pälsfärg: i Västeuropa finns det ett svart lejon (1), och i Central- och Östeuropa den grå kråken (Gråkråka) (2). Elbe- och Vltava-floderna bildar en naturlig gräns i Centraleuropa som skiljer zonerna för förekomst av dessa två underarter. Det händer, att den svarta kråka och den grå kråka sambo i vissa regioner, ja, att du kan möta deras många hybrider, vars fjäderdräkt spelar med olika nyanser från grå till djupaste svart, de grå individerna är mörkare än den grå kråken (3).

Båda underarterna lever identiskt. Skogtjänsten är ovillig att tolerera kråkor i skogen. De äter både växt- och köttmat, men de föredrar ömt kött. De flyger lågt och väntar på lätt byte under fasanhäckningen, patroner eller haring kläckning. Om de träffar ett bo fylld med ägg, deras öde är dömt! De äter också insekter och sniglar, de jagar möss, men de kan också vara nöjda med kött och växtfoder. Men skadan, vad de gör i bon, är betydande: årligen 25% förluster vid läggning av patroner är kråkenas arbete. Även bon av stora fåglar, som ankor, czaple, och även några rovdjur, sparas inte. Av denna anledning skjuts kråkor, sroki, jackdaws och jays året runt utan begränsningar.

Kråkor de är väldigt grymma, särskilt under häckningsperioden. De bygger sitt bo mycket tidigt på våren, börjar i mars. Trots sin storlek (40 cm i diameter) boet är mycket väl gömt i en gren av grenar. Baset på boet består av stora två centimeter tjocka grenar (4a) täckt med ett lager tunnare kvistar (4b) och ett tjockt lager av gräs, rötter och jord (4c). Denna konstruktion är fodrad med torrt gräs och hår (4d). Boet är vanligtvis 10-20 m högt, på ett träd som växer på en skogslob, varifrån du kan observera området väl. Mellan april och maj lägger kvinnan 5 do 6 blågröna ägg med mörkgrå fläckar (5), som hon slår själv av 17 dagar. Unga kråkor lämnar boet efter 30 dagar efter kläckning. Deras föräldrar tar hand om dem under den första månaden av sina liv.

Det förekommer inte i Polen.