Kategorier
Fåglarna

Krakwa

Krakwa

Ankorna är mycket tydligt sexuellt dimorfa. Hanen har väldigt färgstark fjäderdräkt och en större kroppsvikt än honan, som dessutom är blygsamt färgad. Kontrasten märks särskilt under perioden oktober till juni, när de tar på sig parringsdräkt. Ankorna är multade två gånger om året. Under eller i slutet av sommaren, efter häckningsperioden, fjäderdräkten förnyas helt. Ankorna släpper sina flygfjädrar helt, vilket hindrar dem från att flyga i ca. 3 månader. Hanar förstör, kvinnor efter kläckning av ägg. Under denna period liknar män kvinnor. Någon tid efter fullständig tvätt, under höst- och vintermånaderna, vissa delar av täckfjäderdräkten förnyas och ankan får en färgstark parning, som den behåller tills nästa smuts. Den krakwy draken har den tråkigaste fjäderdräkten bland ytan ankor. Dess päls med låg kontrast är bara lite mer färgstark än kvinnans.

Krakwa häckar nästan över hela Europa och Asien, på samma platser som korsordet, det är dock inte så högt. Mellan april och juni lägger honan i ett bo som är fodrat med mörkt fluff 6 do 14 grågröna eller grädde ägg. Det inkuberar i 26-28 dagar.

Krakwa är mindre än korsordet. Dess blygsamma fjäderdräkt domineras av gråbrun färg. Hanens huvud är brunt, grå rygg, sidorna är kantade med vitt. Gubben är svart (1). I vila och under flygning (2) vita rektangulära speglar kantade i svart och brunt syns på vingarna. Det finns också en kontrast mellan de grå sidorna och den svarta gumpen. Kvinnans fjäderdräkt är blygsam, brun i färg. I flykt och i vila kan det ses i henne, liknar hanen, vit spegel (3, 4). Under den tid då parningskläderna försvinner liknar hanen kvinnan, men den bruna fläcken bredvid spegeln gör det alltid möjligt att skilja på den. Denna art äter i huvudsak växtfoder: löv, skott och knoppar från vatten- och kustväxter, ibland med stjälkar av spannmål. Crackle fångar lite djurmat från vattnet. Game fågel.