Kategorier
Fåglarna

Kulik bra

Kulik bra – Nnmenins arquatus

Spelet innehåller flera representanter för ordningen av plantor. Dessa fåglar finns oftast i inte alltför djupa kustvatten eller vid stranden av saltvatten. Du kan känna igen dem på deras smala kropp, långa ben och en lika lång näbb. Den kråkstorlek är den största. Du kan känna igen honom på hans melodiska röst, liknar ljudet av en flöjt. Under flygning gör det stönande och ifrågasättande ljud "tlui tlui".

Häckar i Centraleuropa och, mer österut, i Eurasien. Han tillbringar vintern i västra och södra Europa, där han kommer på hösten, att komma tillbaka igen i april eller maj till avelplatserna. Det häckar i ängar eller vid dammarna, sjöar och våtmarker. I april eller maj lägger kvinnan i genomsnitt 4 ägg med brunröda fläckar. Även om det inte är många av dem, de väger tillsammans 0,3 kg, vilket motsvarar 1/3 kvinnlig kroppsvikt. Honan och hanen föder omväxlande i 28-29 dagar. Unga som fågelfåglar lämnar boet några timmar efter kläckning och bor hos sina föräldrar fram till vintervandring.

Kulik mindre (Numenius phaeopus) det ser ut som en kurv, den är dock inte större än en duva. Mindre Kulik sover i det varmare klimatet i södra Europa eller Afrika.

Fjäderdräkten från båda kurvorna maskerar. När bra kurva, vars kroppsvikt är 800-900 g, en vingbredd på ca. 1 m, sitter i det torra gräset, den blir helt osynlig tack vare den brunt randiga ryggen. Du kan inte ens se dess långa näbb, tunn och böjd (1). I flykt, tvärtom: det är en detalj, som, på samma sätt som sin vita gump och grå svans med bruna ränder - det gör det möjligt att urskilja en kurv (2). Längden på den mindre krullen är bara 40 centimeter, det vill säga Fr. 20 cm mindre än längden på en kurv. Båda är nästan identiskt färgade, men den mindre krökningen skiljer sig från den stora med tydliga vita linjer ovanför ögonen och på huvudet (3). Dess näbb är kortare, och under flygning (4) klappar sina vingar snabbare.

Båda arterna är skyddade året runt.