Kategorier
Kanin

Vild kanin – Oryctolagus cuninculus

Vild kanin – Oryctolagus cuninculus

Den vilda kaninen är en nära släkting till haren. Den lever särskilt på torra och sandiga europeiska slätter. Det finns inte ovan 700 m npm. Detta djur har inte alltid varit vanligt i Europa. Kaninen, infödd i Medelhavet, fördes till Central- och Nordeuropa, där han acklimatiserade sig mycket bra. Som en social art lever den i grupper som sträcker sig från några få individer till kolonier med många dussin medlemmar. Han gräver långa korridorer i marken som slutar med kamrar, där den skyddar sig mot rovdjur och vid dåligt väder. Dessa korridorer bildar underjordiska labyrinter med många ingångar och sammankopplingar (2). För att kasta en kull gräver kaniner vanliga hålar i form av en blindtarm (3). När honan måste komma ut ur hålen och lämna sina unga ett tag, täpper ingången med jord, gräs och torra löv för att skydda hålen från kyla och rovdjur (4). Innan han lämnar hålet markerar han ingången med urin eller avföring, vars lukt det signalerar för andra kaniner, att hålet är ockuperat.

Kaninkolonin är strukturellt hierarkisk: unga och svaga exemplar är underordnade de äldre och starkare. Samma regel gäller för kvinnor: gamla kattungar gräver hål i mitten av kolonin, ungarna skjuts till sin periferi.

Vild kanin (1) den är dubbelt så liten som en hare. Ma 40 do 45 cm i längd, och hans kroppsvikt är ca. 1,5 kg. Hans mantel är brungrå, korta intäkter, inga mörka ändar, kännetecknande för harar. Tvärtom, Omyk: den är tvåfärgad som den europeiska haren.

I motsats till harar, kaninens främre ben är ganska långa och starka, lämplig för att gräva en hål. Medan harorna gräver gräset i stora utrymmen, kaniner foder i området som omger sina kolonier, vilket skadar det avsevärt. Kaniner är brunsvarta, 7-8 mm i diameter (5). Kaniner har en vana att alltid lämna dem på samma plats. Parningssäsongen börjar i februari, och reproduktionen fortsätter till hösten.

Honan föder 5-6 gånger om året. Varje kull räknas 5 do 6 ung, som är födda nakna och blinda. Graviditeten fortsätter 30 dagar. Kaniner jagas med hundar, individuellt eller kollektivt.

Viltarter.