Kategorier
Fåglarna

Gawron – Comus frugilegus

Gawron – Comus frugilegus

Gawron, precis som andra korvider, gör korta rörelser under ogynnsamma årstider. På hösten och vintern sprids flockarna av tårar över hela den europeiska kontinenten, medan de under häckningsperioden lämnar helt de sydvästra regionerna. Till skillnad från kråkor, som bo spridda, tårarna flockar till dussintals kolonier, och till och med hundratals individer. De väljer höga träd för att bygga sina bon. Det är inte ovanligt att hitta träd, med många bon separerade av 1 m. Sedan februari, efter vinterproblem, tårarna återvänder till sina bon och börjar reparera dem. I början av april lägger honan 5 do 6 ägg som liknar svarta kråkaägg. Den unga kläcker efter 17 dagar av inkubation, och båda föräldrarna matar dem i ungefär 30 dagar. Unga tårar är mycket bullriga. Till skillnad från små kråkor eller skatter skriker de oavbrutet från den första dagen i sina liv.

Som alla koloniala fåglar, rooks de skyddar varandra genom att attackera kollektivt och därför behöver de unga inte vara tysta och känna sig säkra. Fåglar som häckar isolerat har inte denna förmåga att försvara sig. Av denna anledning är deras ungar tysta, för att inte uppmärksamma dig själv.

Gawron (1) med svart fjäderdräkt med en blåaktig glans förväxlas det ofta med en halspulsåder, vars svarta fjäderdräkt lyser metallgrön eller lila. Rökens näbb är inte lika stark som rookens näbb, den är tunnare och mjukare. Precis som andra byten, tornet har fjäderharembyxor, täcker skenbenet. Gamla rooks kan identifieras ofelbart av en intressant detalj, nämligen efter en lapp av gråskalig hud vid näbbens botten, synlig även under flygning. Czarnowron, å andra sidan, har en taggig morrhår vid basen av näbben (4). Ung, ettåriga, tårarna har inte sådan skallighet än (2, 3); de kan bara kännas igen av näbbens form och deras hökar. Rooks lämnar åkrarna under såsäsongen. De anses vara skadedjur, som jagas. Skadedjur