Kategorier
Fåglarna

Goshawk

Goshawk

Det är trott, att haukernas sexuella dimorfism, bestående av olika kroppsstorlekar, det är resultatet av anpassning till biotopens näringskapacitet. Hanen fångar sparven i de täta trädtopparna. En större och starkare tik än han kan vara intresserad av en anka, en kanin eller en häger. Hökarnas mat är däggdjur och fåglar. I vissa regioner dominerar fåglarna i kosten. Vissa länder behandlar hök som en viltart, eftersom det orsakar allvarliga skador på fasanhus och ankodlingar. Under häckningssäsongen är dock alla hökarter skyddade, och när det gäller sparvhökar och hökar stöds den etiska motivationen av biologiska argument. Boet är väl gömt högt uppe på trädet. Hökarna täcker ständigt sina stränder med gröna grenar.

Honan håller ut 3 do 4 gröna vita ägg (6). Inkubationstiden varierar från 35 do 38 dagar. Den unga kläckningen i flera dagar, eftersom honan börjar gräva efter att ha lagt det andra ägget. Efter att de är födda i världen är de känsliga för kyla och honan måste hålla dem varma. Hanen jagar och ger mat, som honan rivs i mindre bitar. Hanen levererar också bytet senare, när honan redan jagar själv. Om honan dör medan ungarna fortfarande inte kan riva mat, är dömda att svälta ihjäl, eftersom hanen ger tillräckligt med mat, men han kan inte förbereda det.

Jaktmarken för ett par hökar täcker området från 12 do 19 km². Hök lever i skogsområden i Europa, Central- och Nordasien och Nordafrika. Den vuxna höken liknar en sparvhök (1), för dess fjäderdräkt har samma färg. Honans vingbredd är 120 centimeter, och hanen är upp till en meter. Ettåriga hökar har en brunlig päls. Den okerfärgade magen är prickad med långsträckta små brunaktiga fläckar (2). Under flygning kan du se korta, breda och trubbiga vingar och en lång svans med fyra ränder (3). Toppen av näbben är något böjd. Det här kallas. "Feston" (4). Fingrarna tippas med starka klor (5). Skyddade arter.