Kategorier
Fåglarna

Kejserlig örn

Kejserlig örn

Rovfåglar konsumerar stora mängder mat varje dag, eftersom de spenderar mycket energi under flygningen. Små arter äter proportionellt mer än stora: pustułka, väger 180-210 g, behöver en dag 50 g mat (2—3 fältmöss), vilket är 25% hennes kroppsvikt. Kejserlig örn, mindre än den gyllene örnen, väger 3,5-4 kg och förbrukar dagligen 500 g kött, vilket är lika mycket som den krönta hunden väger. Denna dagliga portion kött överstiger inte 11-14% av dess kroppsvikt. Rovfåglar riva sitt rov i mindre bitar, som de sväljer med fjädrar, hår och ben. Större bitar smälts delvis i matstrupen, innan de passerar in i körtelns mage, där de blandas med matsmältningsjuicer. De mals sedan mekaniskt i muskelmagen. Några rovfåglar, som gamar, de smälter till och med ben, men de flesta av dem returnerar osmält rester (pellets), vars analys gör det möjligt att bestämma livsmedlets sammansättning. Den kejserliga örnen matar främst på fångade medelstora däggdjur, fåglar, men också grodor, insekter och ådrar.

Kejserlig örn bor i södra Spanien, Sydösteuropa, Balkan och Mindre Asien. I öster når den Mongoliet och sydvästra Indien. I Europa är det strikt skyddat, som alla andra arter av örnar.

Den kejserliga örnen bygger ett bo högt i ett träd. Det är en stor struktur gjord av grenar. Dess diameter är 80-130 cm.

I april lägger honan 2-3 gråaktiga ägg med kastanjfläckar. Den unga kläcker efter 43 dagar. Föräldrar matar dem i 8-11 veckor, varefter de kan lämna boet och ockupera området i området enligt deras föräldrars mönster.

Kejserlig örn har brunsvart fjäderdräkt, är nacken, nacken och axlarna är halmgula. Med åldern blir dessa ljusa delar av hans kläder vita (1). Under flygning kan du se dess mörka mage med fem eller sju ljusgrå ränder (3).

Svansen slutar med en mörk rand. Ung (2) de är först krämgula, sedan till bruna och gula fläckar. Den kejserliga örnen flyger på samma sätt som guldörnen (4).

Skyddade arter.