Kategorier
Fåglarna

Släppa

Släppa

Släppa, den största och mest massiva representanten bland fjädrarna, är en stäppfågel som gillar stora utrymmen utan träd och buskar. Den manliga fitta har 1 m lång och väger från 8 do 14 kg; även individer sköts, vars kroppsvikt översteg 20 kg. Honan är mycket mindre - den väger bara från 4 do 6 kg. Dropie de bor i en del av Spanien och hela Centraleuropa, varifrån de passerar Bulgarien och Rumänien till Asien. Men de kan flyga perfekt (då kan du se den vita undersidan av vingarna och svarta kranar), det föredrar dock att gå. Detta sätt att röra sig påverkar formen på deras tassar: som ofta är fallet med stäppfåglar, antalet fingrar minskas; promenaderna är långa, första finger saknas, och de tre framåt är korta.

Stora Bustards tillbringar större delen av året i flockar av samma kön och separerar inte förrän på våren. De etablerar bon i fördjupningar i åker eller äng. I maj eller juni bär honan två gråaktiga, brunaktiga fläckiga ägg, som kläcker sig runt 25 dagar. Unga dunkar är krämfärgade, utsmyckat i ett mörkbrunt mönster (5).

Under parningstiden omger varje man sig många kvinnor, framför vilken han utför en parningsdans av ruffande fjädrar. Den blåser upp nacken tack vare luftkammaren som ligger under halsen och öppnar sig under tungan. Sedan sprider han sina vingar som sedan bildar en vit och gyllene fjäderkrona runt kroppen. Slutligen sprider den svansen i en fläkt och kastar den över ryggen - då ser den ut som en stor fjäderboll (1).

Baserat på morrhårens längd - de trådliknande fjädrarna vid svansen - kan manens ålder bestämmas. Den unga ettåriga mannen har dem inte än (2), vid en ålder av 3 do 6 Morrhår är 7–8 cm långa (3). Hos gamla män är de ca. 20 cm och är tätare (4). Även den yngsta hanen är mycket större än honan. Släppa det livnär sig i huvudsak på växtmat, men det äter också små ryggradsdjur på storleken på en mullvad. Skyddade arter.