Kategorier
Fåglarna

Jay – Garrulus glandarius

Jay – Garrulus glandarius

Jägare undviker jays, denna skogsklocka, som, när de ser en man eller ett rovdjur, avger alarmerande skrik - knarrig och hes "shrak-schrak", varnar inte bara sina medmänniskor, men också av alla skogens invånare. Således förstör det ofta jägarens nöje, som kommer tillbaka utan trofé. Jayen kan också imitera röster från andra fåglar: publicerar t.ex.. en hård och patetisk "pia-pee" -röst som en mus.

Som en skogsfågel, Jayen lever särskilt i barrskogar över hela Europa. Det är oftare närvarande i de lägre delarna av bergen, där det syns upp till höjden 1400 m. Dess befolkningar är ganska täta i hela dess existenszon, där många geografiska raser har hittats.

Jay det är allätande, precis som andra korvider. På våren och sommaren är den främst insektsätande, emellertid föraktar han inte ägg och kycklingar från andra fågelarter. På hösten och vintern byter det till växtfoder. Den matar främst på ekollon och bokträd, som han ibland måste se långt borta. Hennes hals har en ficka, där den kan transportera fem till sju ekollon. Han gömmer och lagrar det erhållna och förde mat till sämre tider. Mycket ofta kan han inte hitta sina skåp och’ således bidrar det ofrivilligt till spridningen av ekarna, bokträd och andra träd.

Jayen bygger ett bo i den täta trädkronan. I april eller maj lägger kvinnan 5 do 7 jaj (3) liknar ägget från skatet. Unga jays kläcker efter 16-17 dagar av inkubation.

Jay (1) det är storleken på en sköldpaddaduva. Dess ganska färgglada fjäderdräkt är inte särskilt kontrasterande. Det kännetecknas av flera vingfjädrar, som är blå, med svarta och vita ränder. I vissa länder dekorerar jägare sina hattar med den. Det har ett tips på huvudet, som hemsöker dig när du är nervös. Den svarta svansen skiljer en snövit gump från den grårosa överkroppen. Svarta morrhår växer vid näbbens botten. I flykt (2) Du kan tydligt se dess vita gump och blå vingfjädrar med en svartvit ritning.

Det finns ingen jakt.