Kategorier
Fåglarna

Stjärtand

Stjärtand

Rosenkransen föder upp i Europa, i Asien och Nordamerika. Som en palearktisk art i Europa häckar den sig i norra regioner, och i Asien upp till tundrazonen. På vintern går det ner till Medelhavet, till grannländerna i Asien och Afrika. Par bildas på vintern, före eller under migrationen. Rosor bygger sina bon nära väl gömda och rikt vegeterade våtmarker, myrar och dammar. Den långa parningsceremonin liknar gräsandens. Den består av en serie poser, rituella rörelser och specifika skrik. Hornbeams flygning under parningstiden är också karakteristisk: några par utvecklas tillsammans över vattnet, med långa S-formade vikta halsar. Hanen och honan letar efter en plats för ett bo tillsammans, mestadels gömd i vattenvass och bulrushes, och bara honan bygger dem, fodrar dem med torrt gräs och hennes egen brungrå dun. Sätets ytterdiameter är 26 centimeter, inuti 16 centimeter, ett djup av ca. 9 centimeter. Honan håller ut 8 do 9 ägg i början av april, och kycklingar kläcks efter 22-23 dagars inkubation. Som häckare lämnar de snabbt boet och marscherar fritt, de simmar, de dyker. Efter sex veckor når de den storlek som krävs för att lära sig att flyga.

I naturen stjärtand det kännetecknas av två funktioner: det är inte bara mindre och finare än en gräsand, men också från alla ankor; den har den längsta nacken för det. Det har också extremt långa styrhus. I singlar (1) de är längre än kvinnans svans (2). Hanens huvud är brunt. På den vita halsen finns två vita sido-formade fläckar böjda uppåt.

I flykt (3) du kan se blekgrå plan på utsidan av vingarna och en grön spegel. Fluffarna hos kycklingarna är inte gulaktiga, kännetecknande för andra kycklingar av vattenfåglar (4). Rosenkransen äter växt- och djurmat. Andelen av dessa komponenter förändras olika årstider. Game fågel.