Kategorier
Fåglarna

Montagus harrier

Montagus harrier

Harrier är utbredda nästan över hela Europa. Som rovfåglar byter medelstora harrier små däggdjur och stora insekter. De är något mindre än den vanliga musvågen. Deras kropp är smal, vingar och svans långa, klor höga. De har koncentriska fjädrar runt ögonen, vilket ger dem utseendet på nattliga rovfåglar. Sexuell dimorfism är mycket uttalad i träsk, men det är extremt svårt att skilja mellan olika arter. Grå män liknar varandra påfallande, och bruna kvinnor kan knappt särskiljas av en specialist. Montagus harrier är den minsta av de europeiska harrarna. Han bor över hela Europa: i norr till Skandinavien, och i söder till Medelhavet. Det bor också i en stor del av Asien. Det vintrar vid Medelhavets stränder och i Nordafrika. Han gillar särskilt slätter med buskar och dammar och våtmarker. Dess vingbredd är 110 centimeter.

Kärrhök (Cirkus cyaneus) den är något större än den föregående. Vingarna är från 100 do 120 centimeter. Kvinnans kroppsvikt är ca. 500 g. Det finns i alla regioner i Europa (utom norra Skandinavien och Medelhavet halvöar) i närheten av stora dammar, våtmark och gamla stan. Alla harrier är skyddade året runt.

Montagus harrier (1). En vuxen man liknar en manlig harrier (4), det är dock mindre och mer känsligt. Båda männen är gråa, deras vingar är svarta, och magen är vitaktig. Vingarna på Montagus harrier har en svart rand, mycket tydligt även under flygning (3). Det är ljus på magen, Brun, längsgående ränder. Kvinna (2) har en brun rygg. Hennes mage är gulaktig, i längsgående rödbruna ränder.

Kärrhök. Honan har samma färg som Montagus harrier, men hans mage är prickad. Under flygning syns en vit fläck på gumpen tydligt (5).

Under flygning kan träskarna identifieras med ett litet huvud, smal kropp och smal svans och vingar. Skyddade arter.