Kategorie
Zwierzęta

Świstak – Marmota marmota

Świstak – Marmota marmota

Świstak należy do największych europejskich gryzoni. Pochodzący z zachodnich Alp i Tatr został wprowadzony do Alp wschodnich, Pirenejów i na niektóre tereny na północy byłej Jugosławii. Świstaki bytują w wysokich górach na skalistych stokach, powyżej strefy lasu, na wysokości od 1000 do 3200 m npm. Żyją w małych grupach. Aktywne są w ciągu dnia. Ich kończyny są zaopatrzone w małe spiczaste pazury ułatwiające kopanie nor. W czasie obfitości roślin świstak objada się trawą i innymi roślinami górskimi tworząc podskórną warstwę tłuszczu, niezbędną do przetrwania. W październiku kryje się do dużej rodzinnej nory z korytarzem długości 10 do 20 m, dochodzącym do głębokości 3 m.

Przez całe lato świstaki gromadzą w norze zapas suchych roślin (2), który pozwala całej grupie przetrwać niekorzystną porę roku. Przed ostatecznym zainstalowaniem się w norze świstaki starannie zatykają wejście do nory ziemią, kamieniami i trawą. Następnie przytulają się jeden do drugiego; w okresie zimowania ich procesy fizjologiczne ulegają zwolnieniu. Zimowanie trwa 6—7 miesięcy. Co pewien czas świstaki budzą się, aby się pożywić, jednak podczas tego okresu bardzo chudną.

Jako gatunek społeczny, świstaki bytują w małych koloniach składających się z 3—18 osobników zajmując powierzchnię 3 ha. Granice swego terytorium zaznaczają wydzieliną z gruczołów znajdujących się za policzkami, którą zostawiają na roślinach.

Dorosły świstak ma 40—60 cm długości i waży od 3 do 8 kg. Jego futro jest gęste, brązowożółte (1). Czaszka jest krótka z zaokrąglonym podbródkiem, w obu szczękach tkwią mocne, pomarańczowe siekacze (3).

Zimowanie trwa do końca kwietnia lub początku maja i natychmiast rozpoczyna się okres rozrodu. Samiec zapładnia kilka samic. Ciąża trwa 33—35 dni. Samice rodzą w czerwcu 2 do 7 młodych, które są ślepe i nieowłosione. Po trzech tygodniach skóra pokrywa się szarym futerkiem, po miesiącu zaczynają widzieć. Przed upływem dwóch miesięcy nie opuszczają nory. Samica karmi je mlekiem przez 4 do 6 tygodni. Świstak staje się dorosły i zdolny do rozrodu w wieku 2—3 lat.
Żyje 10—15 lat.
Dawniej polowano na świstaki dla cennego futerka. Wskutek tego ich stan liczebny znacznie się zmniejszył.
Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *