Kategorie
Ptaki

Świstun

Świstun

Świstun, mniejszy od krzyżówki, wydaje świszczący głos, od którego pochodzi jego nazwa. Zimą pojawia się najczęściej w Europie Środkowej i Południowej, a gniazduje raczej na północy i wschodzie Europy i Azji. Świstuny wracają do swoich siedlisk parami utworzonymi w czasie zimy. Wszystkie gatunki kaczek poszukują zwykle partnerów jesienią i zimą. Od tego czasu można zauważyć próby parzenia się, chociaż gruczoły rozrodcze są jeszcze w stanie spoczynku. Kopulacja odbywa się na wodzie. Istnieją duże podobieństwa wśród niektórych gatunków kaczek, a to przez powtarzanie specyficznych gestów godowych, za pomocą których partnerzy wzajemnie potwierdzają przynależność do tego samego gatunku. Początek sezonu polowań na kaczki zbiega się często z okresem tworzenia się par, dochodzi więc do zachwiania równowagi struktury socjalnej ich populacji. W Europie są dziś coraz częstsze próby dostosowania okresów polowania do zwyczajów kaczek, aby nie zakłócać rocznego cyklu życia w parze. Zabiegi te dotyczą szczególnie krajów, w których polowanie na kaczki przedłuża się do późnej zimy zagrażając istniejącym od dawna parom.

Samiec świstuna jest rozpoznawalny, nawet z daleka, po brązowej głowie ozdobionej z przodu plamą barwy miodu oraz po szarawej sukni. Zielone, połyskliwe lustro na skrzydłach obrzeżone jest na czarno (1). W locie uwidoczniają się trójkątne białe plamy w przedniej części skrzydeł (2). Samica świstuna jest ubarwiona skromnie, tak jak u innych gatunków. Można ją rozpoznać po żywozielonym lustrze oraz po jaśniejszej górnej części skrzydeł (3, 4). W czerwcu, czasem już w maju, samica znosi w dobrze ukrytym w pobliżu wody gnieździe 2 do 10 kremowych jaj; składa jedno jajko dziennie. Jaja wysiaduje sama przez 22—25 dni. Niektórzy specjaliści są zdania, że pisklętami opiekuje się samiec (5). Ptak łowny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *