Sójka – Garrulus glandarius

Sójka – Garrulus glandarius

Myśliwi wystrzegają się sójki, tej leśnej czujki, która dostrzegłszy człowieka lub drapieżnika wydaje alarmujące krzyki — skrzypiące i ochrypłe „szrak-szrak”, ostrzegając nie tylko swoich pobratymców, ale także wszystkich mieszkańców lasu. W …

Sroka – Pica pica

Sroka – Pica pica

Sroka zamieszkuje zarośnięte zbocza i laski zdobiące polne lub górskie uprawy. Chociaż jej długi stożkowy dziób nie pozwala atakować średniej wielkości kręgowców, to jednak stanowi ona pewne niebezpieczeństwo dla małych zwierząt. Tak jak wrona, sroka także …

Kawka – Corvus monedula

Kawka – Corvus monedula

Kawki gnieżdżą się w niszach i różnych zagłębieniach. W okresie budowy gniazd spotkać je można w różnych miejscach. Lubią szczególnie stare zamki, ruiny i wieże kościelne. W lasach prześwietlonych zajmują wydrążone pnie drzew, ale gnieżdżą się …

Gawron – Comus frugilegus

Gawron – Comus frugilegus

Gawron, tak jak inne krukowate, dokonuje krótkich przemieszczeń w niekorzystnych porach roku. Jesienią i zimą stada gawronów rozprzestrzeniają się po całym kontynencie europejskim, podczas gdy w okresie gnieżdżenia się opuszczają całkowicie rejony południowo-zachodnie. W przeciwieństwie do …

Kruk – Corvus corax

Kruk – Corvus corax

Krukowate są największymi ptakami rzędu wróblowatych. Wyróżniają się dużą „inteligencją” objawiającą się wielką ostrożnością i nieufnością oraz zdolnością do naśladowania głosu innych zwierząt lub człowieka. Kruk zamieszkuje Europę (z wyjątkiem regionów centralnych), część Azji i Afryki …