Kategorie
Zwierzęta

Zając europejski – Lepus europaeus

Zając europejski – Lepus europaeus

Zając jest dobrze znanym mieszkańcem uprawnych pól i lasów dużej części Europy. Strefa jego występowania kończy się na północy, w Szkocji i na południu Skandynawii. Zająca można spotkać także w górach, w Alpach np. dochodzi aż do wysokości 3000 m. Poza Europą bytuje na południowym zachodzie Azji i północnym zachodzie Afryki. Około trzydzieści lat temu zarejestrowano przemieszczanie się populacji zajęcy na północny–wschód i na wschód. Zając bytuje samotnie; nie wygrzebuje jamki w ziemi, ale zalega na powierzchni. W dzień jest mało aktywny, na żer wyrusza dopiero o zmroku.

Zające gromadzą się w małe grupy w okresie parkotów (okres godowy), które zaczynają się w lutym, a jeśli jest ciepło — w styczniu, a nawet w grudniu. Jeśli w tym okresie widać biegające po polach zające, to wiadomo, że pierwszym z nich jest kocica w okresie godowym ścigana przez samce.

Okres godowy zajęcy wydłuża się do sierpnia lub września. W tym czasie samica rodzi 3—4 razy. Ciąża trwa 42 dni, a każdy miot liczy 2 do 5 młodych. Na miejsce rodzenia samica wybiera suche, dobrze osłonięte miejsce. Młode po urodzeniu widzą, ich sierść jest wykształcona i natychmiast opuszczają gniazdo. W każdym roku samica rzuca średnio 7 do 9 młodych. Po urodzeniu karmi je mlekiem zawierającym 24% lipidów. Po 2—4 dniach opuszcza je. Kiedy młode stają się bardziej rozwinięte, rozbiegają się po okolicy. To zachowanie się podyktowane jest ostrożnością, gdyby bowiem pozostały razem, drapieżniki (np. lis) mogłyby je wszystkie jednocześnie wydusić w gnieździe.

Pokarmem zajęcy są dzikie i uprawne rośliny. Zimą ogryza także korę. Jego odchody (bobki — 4) są barwy tytoniu, o średnicy 12—15 mm.

Turzyca (sierść) zająca europejskiego (1) jest brązowa z wyjątkiem czarnego zakończenia słuchów (uszy) i wierzchu omyka (ogon), który jest biały. Zając jest doskonałym biegaczem. W ciągu nocy potrafi przebyć wiele kilometrów. Jego skoki (tylne kończyny) są długie i silne. Podczas biegu stawia je przed łapami przednimi (2). Uciekający zając zostawia trop w kształcie litery Y, przy czym ślady z przodu są odciskami skoków (3).

W Polsce na zające dozwolone jest tylko polowanie zbiorowe bez psów. W innych krajach poluje się na pomyka lub z psami. Na początku sezonu wystarcza śrut nr 6 lub 7, a pod koniec należy używać śrutu nr 4.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *