Kategorie
Zwierzęta

Żubr europejski – Bison bonasus

Żubr europejski – Bison bonasus

W procesie rozwoju człowieka jego interesy oraz interesy zwierząt fatalnie się zderzały. Ludzie bronili upraw przed pustoszącymi je zwierzętami tak skutecznie, że niektóre ich gatunki wyginęły. Taki sam los spotkał żubra europejskiego. Dawniej masowo na niego polowano, gdyż każdy żubr dostarczał człowiekowi dużej ilości mięsa. Od średniowiecza żubr prawie zniknął z kontynentu europejskiego. Najdłużej zachował się w Polsce. Żubry hodowane były w Puszczy Białowieskiej. Ostatnia, ocalała po I wojnie światowej, żubrzyca padła w 1921 r. W 1923 r. Międzynarodowe Towarzystwo Ochrony Żubra postawiło sobie za cel ochronę tego gatunku. Na świecie żyło już tylko 30 osobników, łącznie z żyjącymi w ogrodach zoologicznych i w rezerwatach. Dzięki tej inicjatywie żubra udało się uratować. Jego liczebność zaczęła powoli wzrastać, głównie dzięki systematycznie prowadzonej w Polsce hodowli żubra na wolności. W Polsce podstawowe stado żubrów znajduje się w Białowieży, w rezerwacie, gdzie hoduje się je od wielu lat. Po drugiej wojnie światowej wysłano pewną liczbę żubrów do Czechosłowacji, gdzie umieszczono je eksperymentalnie w kilku regionach. Obecnie liczba żubrów na świecie jest oceniana na ponad tysiąc osobników, w tym około 600 w Polsce.

Masa ciała dorosłego byka (1) przekracza 700 kg. Jego długość wynosi 3,5 m, a wysokość w kłębie 1,8 m. Grzywa na karku i na piersi potęguje wrażenie siły. Na kudłatej głowie rosną dość małe rogi. Średniej wielkości żubrzyca jest delikatniejsza, jej rogi są krótsze (2). Żubry żyją w małych stadach w lasach liściastych. Są roślinożerne — żywią się trawą i liśćmi. Okres godowy występuje w sierpniu i wrześniu. Ciąża trwa 41 tygodni. Zubrzyca rodzi w maju lub w czerwcu jednego lub dwa cielaki (2). Są one odstawiane przez matkę przed upływem roku. Mimo niezbyt wielkiej płodności liczba żubrów powoli wzrasta. Przyrost bezwzględny wynosi 10 sztuk. Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *